Mimi sover med støvlerne på

Mimi Jakobsen (CD) vil kategorisk afvise at pege på Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister, når partiet holder landsmøde denne weekend. I stedet ønsker hun en bred regering over midten - med Mogens Lykketoft (S) som det bedste bud som regeringsleder. CD er klar til valg.
Kristian Lund Pedersen

Vi støtter ikke Anders Fogh Rasmussen, og det kan jeg slå fuldstændig fast. Vi synes, der skal laves en regering på midten.

Mimi Jakobsen
Partiformand (CD)
Fakta
Centrum-Demokraterne (CD) blev stiftet af Erhard Jakobsen den 7. november 1973, efter han havde forladt Socialdemokratiet efter længere tids uro om partiets holdninger på de kultur- og udenrigspolitiske områder. CD fik ved jordskredsvalget samme år 14 mandater i Folketinget. Det tal har siden svinget mellem 4 og 15 mandater, inden CD røg ud af Folketinget ved valget den 20. november 2001. Siden har partiformand Mimi Jakobsen forsøgt at rejse partiet igen, og partiet er opstillingsberettiget, når statsministeren vælger at udskrive valg. I dag ledes partiet af de to tidligere folketingsmedlemmer Mimi Jakobsen og landsformand Peter Duetoft.

Kilde: Altinget.dk
Det ser umiddelbart sort ud for CD og partiets muligheder for at komme i Folketinget efter næste valg. Seneste meningsmålinger viser, at Erhards Jakobsen oprørske midterparti kun vil få omkring en procent af stemmerne, hvis statsministeren udskrev valg i dag. Langt fra spærregrænsen på to procent.

Derfor bliver det en krævende opgave for Mimi Jakobsen (55) at opmuntre baglandet, når partiformanden byder velkommen til CDs landsmøde den 13. og 14. november i Fredericia. Et landsmøde som kan gå hen at blive det sidste, hvis ikke partiet med Mimi Jakobsen og Peter Duetoft i spidsen får vendt meningsmålingerne og skrabet stemmer nok sammen til at komme over spærregrænsen på to pct. Formanden er dog fuld af optimisme og er overbevist om, at CD nok skal få de nødvendige stemmer:

"Man må sige, at med den usikkerhed, der er blandt folk, om vi overhovedet stiller op, så er alt over en pct. yderst tilfredsstillende. Vores problem er selvfølgelig, at det er svært at trænge igennem i medierne, for det er nærmest umuligt for et parti, der ikke er repræsenteret i Folketinget, at rydde forsider. Til gengæld kan vi se, at når CD bliver omtalt, så ryger vi op i meningsmålingerne. Det ville være værre, hvis vi røg ned, hver gang vi får omtale," siger Mimi Jakobsen, der i dag er generalsekretær i Red Barnet.

Men det bliver svært, for partiets lave tilslutning har været vedvarende, siden CD ved valget i 2001 måtte forlade Folketinget med kun 1,8 pct. af stemmerne. Peter Brixtoftes skifte fra Venstre til CD i marts gav for en kort stund omtale og lidt medvind i meningsmålingerne, men CD har reelt ikke siden sidste valg været i nærheden af at kunne samle stemmer nok.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00