Om  
Carsten Due-Nielsen
Rasmus Mølgaard Mariager

Mindeord om lektor og universitetspolitiker Carsten Due-Nielsen (78)

Lektor, forsker og universitetspolitiker Carsten Due-Nielsen, Klampenborg, er død og begravet i februar 2024, 78 år, og professor Rasmus Mariager skriver mindeord.

Carsten Due-Nielsen blev ansat på Københavns Universitet i en alder af kun 24.

Gennem de følgende 45 år udviklede han sig fra at være en begavet forsker til også at være en skattet universitetslærer, troværdig universitetspolitiker, respekteret bestyrelsesmedlem i historiske og samfundsvidenskabelige forskningsinstitutioner og efterspurgt redaktør.

Der var bud efter Carsten Due-Nielsen, for påtog han sig en opgave, kunne man vide, at den var i sikre hænder. 

Revisor- og lægesekretærsønnen voksede op i 1950’ernes København, blev student fra Vestre Borgerdyd Gymnasium i 1964 og påbegyndte herefter at læse historie ved Københavns Universitet. Studiet blev afsluttet i 1968, og straks efter blev han ansat på Københavns Universitet.

Han blev indplaceret i et forskningsprojekt, hvor en håndfuld unge historikere undersøgte udvalgte landes politik under fredsforhandlingerne efter Første Verdenskrig, det såkaldte Versaillesprojekt. 

I 1988 overtog Carsten Due-Nielsen embedet som medredaktør af Historisk Tidsskrift, og det beholdt han i 18 år. Han viste sig her som en skarpsindig redaktør på tværs af perioder og emnekreds, han stillede store krav til erfarne forskere og gav gode råd til yngre kolleger. 

Mellem 2001 og 2008 var Carsten Due-Nielsen medredaktør på syvbindsværket Dansk Udenrigspolitiks Historie. Sammen med Claus Bjørn skrev Due-Nielsen bindet om perioden fra 1814 til 1914. Det var en fremragende syntese, hvor Due-Nielsen delte ud af sine refleksioner over forandringerne i det internationale system og disse forandringers betydning for Danmarks udenrigspolitiske råderum. Desuden bød fremstillingen på tolkninger af indenrigspolitikkens betydning for udenrigspolitikken såvel før som efter parlamentarismens indførelse i 1901.

Carsten Due-Nielsen havde udpræget sans for universitetspolitik, og det var, som om han kunne se om hjørner. Han besad derfor adskillige tillidsposter på universitetet. Han var formand for Den Danske Historiske Forening (2006-16) og for Selskabet for Samtidshistorisk Forskning (2002-14).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Due-Nielsen

Lektor og forsker ved Københavns Universitet, fhv. formand for Den Danske Historiske Forening 2006-16 og for Selskabet for Samtidshistorisk Forskning 2002-14
Cand.mag. historie, Københavns Universitet 1968

Rasmus Mølgaard Mariager

Professor i historie, Saxo-Instituttet, Københavns Universitet
cand.mag. i historie og filosofi (Københavns Uni. 1997), ph.d. (Københavns Uni. 2003), dr.phil. (Københavns Uni. 2017)

0:000:00