Kommentar af 
Nadeen Aiche

Støjberg har en demokratisk forpligtigelse til at fremlægge reel politik

Siden Danmarksdemokraternes stiftelse har de primært brugt tiden på to ting: At underminere retssamfundet ved at forvrænge historien om den såkaldte "barnebrudssag" og kritisere regeringen. Men partiet mangler stadig at fremlægge reel politik, skriver Nadeen Aiche.

Danmarksdemokraterne må genopfinde deres politiske substans og anerkende, at fortællingen om Inger Støjberg som barnebrudenes martyr er fejlslået, skriver Nadeen Aiche.
Danmarksdemokraterne må genopfinde deres politiske substans og anerkende, at fortællingen om Inger Støjberg som barnebrudenes martyr er fejlslået, skriver Nadeen Aiche.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Nadeen Aiche
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige om hjørnet venter Danmarksdemokraternes landsmøde. En årlig begivenhed hos alle landets partier, hvor repræsentanter for alle niveauer i partiet samles for at diskutere de overordnede politiske linjer.

Herefter følger en tid, hvor politik skal forankres og vælgere skal overbevises.

Men hvilken politik er det lige præcis, Danmarksdemokraterne baserer sig på? For mig er det stadig helt sløret.

Så sent som 6. november 2023 delte partiet et opslag på sin Facebook-profil, hvor de endnu engang forsøger at profilere sig på den såkaldte "barnebrudssag". Her skriver de blandt andet: "Det ækle fænomen, som barnebrude er, skal bekæmpes! (…) Det var derfor, at Inger Støjberg i sin tid gjorde alt, hvad hun kunne, inden for lovens rammer, for at beskytte de her piger."

Inden for lovens rammer? Inger Støjberg er dømt i Rigsretten for den ulovlige instruks, der ledte til adskillelse af alle asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig. Uden individuelle vurderinger og partshøringer.

Det er mig en gåde, hvordan et dansk og demokratisk parti overhovedet kan tillade sig stadig at forvrænge historien om barnebrude uden selv den mindste nuancering

Nadeen Aiche

Det er helt tydeligt, at Støjberg har handlet udenfor lovens rammer. Derfor er det mig en gåde, hvordan et dansk og demokratisk parti (hvis navn er en sammentrækning af de to adjektiver) overhovedet kan tillade sig stadig at forvrænge historien om barnebrude uden selv den mindste nuancering.

Det er under al kritik, særligt fordi det underminerer retssamfundets eksistensgrundlag. At en tidligere minister dømmes i en rigsret er i sig selv helt vanvittigt, men at en tidligere minister, selv efter sin dom, stadig benægter rigsrettens vurdering er helt udenfor pædagogisk rækkevidde.

For hvis vi ikke kan forvente, at folkevalgte politikere taler sandheden, selv når den står mejslet i granit, hvordan kan vi så nogensinde stole på den politik, partiet vil føre?

For mig at se kan Danmarksdemokraternes utroværdige Facebook-opslag være et udtryk for to ting: Enten må partiet lide af kollektiv korttidshukommelse, eller også må de mangle andet politik at profilere sig på. Eller begge ting samtidig.

Læs også

I hvert fald er det helt tydeligt, at Danmarksdemokraterne hidtil ikke har vist sig som andet end et kritisk oppositionsparti med et større fokus rettet på andres fejl fremfor ind på egen substans.

Danmarksdemokraternes har siden sin oprettelse brugt langt størstedelen af sin energi på regeringskritik. En opgave, der er vigtig, men som sjældent kan stå alene, hvis partiet skal have en langtidsholdbar legitimitet i sin egen ret.

Et parti uden politik er for mig som en flok utilfredse børn, der nægter at spise alt, hvad man tilbyder, men heller ikke evner at fremlægge et alternativ.

En dag vil vælgerne vågne og spørge: "Hvad vil I så?" Og her kan svaret ikke være: "Det andet end de andre vil."

Et parti uden politik er for mig som en flok utilfredse børn, der nægter at spise alt, hvad man tilbyder, men heller ikke evner at fremlægge et alternativ

Nadeen Aiche

Med et landsmøde om hjørnet forventes det, at Danmarksdemokraterne fremlægger politik og retning, der strækker sig udover illusionen om, at Inger Støjberg har handlet lovligt i "barnebrudssagen".

Selvom jeg er langt fra overhovedet at minde om en danmarksdemokatisk kernevælger, så mener jeg, at Danmarksdemokraterne har en demokratisk forpligtelse til at opbygge en politisk infrastruktur med egne politiske udmeldinger.

Danmarksdemokraterne må genopfinde deres politiske substans og anerkende, at fortællingen om Inger Støjberg som barnebrudenes martyr er fejlslået.

Foruden det, så fortsætter partiet med at delegitimere retssamfundets eksistensberettigelse med en fortsat fremlægge af "barnebrudssagen" som en succeshistorie. Det er løgn, og den er ufattelig farlig at fortsætte med at sige højt.

Manglende politisk substans er ikke blot skadeligt for partiet dem selv – det er skadeligt for hele Danmarks demokratiske tilstand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nadeen Aiche

Debattør, foredragsholder, skribent
stud.scient.pol. (Københavns Uni.)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00