Nedslag i vælgervandringer: DF bløder vælgere, og SF kaprer stemmer fra S

ANALYSE: Dansk Folkeparti har mistet mere end 155.000 vælgere siden valget i 2015, og SF’s fremgang skyldes især tidligere socialdemokratiske stemmer. Se alle vælgervandringerne her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der er officielt under 100 dage til, at danskerne skal til valgurnerne for at stemme til folketingsvalget.

Her vil 40,9 procent af vælgerkorpset sætte deres kryds et andet sted, end de gjorde i 2015.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget på baggrund af 6.097 gallupinterviews i perioden 1. januar til 28. februar 2019.

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på omtrent 4.211 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2015 og Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger fra februar. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2015 (SI 2015), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2015, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2015 (IS død).


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00