New public what? Sådan skal det offentlige styres i fremtiden

STYRING: Mål og dataindsamling har spillet fallit, når de bruges for langt fra virkeligheden. Det mener professor Lars Qvortrup, der vil have skabt rammerne for, at den enkelte offentligt ansatte kan bruge sin professionelle dømmekraft.

Er tiden løbet fra new public management? Professor Lars Qvortrup vil have udnyttelsen af data tættere på de udøvende i det offentlige.
Er tiden løbet fra new public management? Professor Lars Qvortrup vil have udnyttelsen af data tættere på de udøvende i det offentlige.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Kasper Kaasgaard

En af vejene til bedre styring i den offentlige sektor er, at politikerne lærer at styre sig selv.

Sophie Løhde (V)
Minister for offentlig innovation

Hvis mål er så snævert formuleret, at de sætter muligheden for at agere professionelt autonomt ud af kraft, bliver de ødelæggende. Så dræber de professionaliteten

Lars Qvortrup
Professor, leder af Nationalt Center for Skoleforskning

AARHUS: Det skorter ikke på mishagsytringer og anekdoter om ulykkerne ved new public management.

Men styres og ledes skal der jo. For at finde ud af hvordan, havde Danmarks Institut for Pædagogik (DPU) under Aarhus Universitet og Rambøll Management Consulting arrangeret en konference i Aarhus om styring i den offentlige sektor i de kommende år.

”En af misforståelserne er, at alternativet til målstyring skulle være fraværet af målstyring. Naturligvis skal den offentlige sektor sætte sig mål,” siger Lars Qvortrup, en af oplægsholderne og arrangør af konferencen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00