Debat

Nissens og Kleeners ansvar

Koncetrat af lederen "DR under pres - Nissen og Kleener har et fælles ansvar" i Politiken 22. juni 2003.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
MEGET IMOD sin vilje skal Danmarks Radios generaldirektør Chr. S. Nissen efter sommerferien fremlægge en helt ny vision for DR's nyhedsformidling. Danmarks Radios politisk valgte bestyrelse har nemlig afkrævet ham en plan, som »sikrer mangfoldigheden og forebygger risikoen for, at DR's samlede nyhedsformidling ensrettes og/eller koordineres«.

Bag den tilsyneladende bløde formulering gemmer sig et benhårdt krav om, at integrationen af DR's radio- og fjernsynsproduktion stoppes. Radioavisen og TV-avisen skal på ny splittes op i to selvstændige enheder, der konkurrerer med hinanden som uafhængige nyhedsorganisationer, på samme måde som eksempelvis Politiken og Jyllands-Posten gør det, selv om de to aviser indgår i det samme udgiverselskab.

Hvad der kræves af Nissen, er intet mindre end et totalt opgør med hans egen fremtidsvision for Danmarks Radio. Hans mål har hidtil været at skabe en magtfuld såkaldt tværmedial virksomhed, hvor den enkelte medarbejder producerer til både radio, tv og internet, hvorefter stoffet - nyhederne - kan bruges og genbruges i forskellige versioner overalt i DR.

For at cementere sin vision har Nissen siden 1998 samlet Danmarks Radios nyhedsdækning i én mægtig organisation, kaldet DR Nyheder, under nyhedsdirektør Lisbeth Knudsens kompetente ledelse. Samtidig er der afsat intet mindre end tre milliarder kroner til at virkeliggøre visionen inden for rammerne af et nyt, storslået multimediehus, der er under opførelse i Ørestad.

BESTYRELSENS opgør med DR's centralistiske enhedsstruktur kommer sent, men er ikke desto mindre velbegrundet. Vi kan i hvert fald kun bifalde kravet om større pluralisme og mere variation i prioriteringen af nyhederne. Demokratisk set er det langt bedre for folkeoplysningen, at så stor og dominerende en medievirksomhed som Danmarks Radio rummer flere konkurrerende virkeligheder.

BESTYRELSENS opgør med DR's centralistiske enhedsstruktur kommer sent, men er ikke desto mindre velbegrundet. Vi kan i hvert fald kun bifalde kravet om større pluralisme og mere variation i prioriteringen af nyhederne.

Politiken
22. juni 2003

Tiden er også inde til et opgør med den moderigtige tyrkertro på den såkaldte 'mediekonvergens', denne forestilling om, at samtlige medier alligevel på længere sigt vil 'smelte sammen', hvorfor man lige så godt først som sidst kan blande produktionerne af de forskellige medieformer og indkassere den rationaliseringsgevinst, der opstår, når Danmarks Radio eksempelvis ikke længere sætter seks eller fire, men kun to øjne til at kigge på den samme nyhed.

Men dels ser seks øjne nu engang mere end to øjne, de ser noget forskelligt - og dels er aviser, internet, radio og tv fortsat meget forskellige medier med hver sin styrke, særpræg og faglighed. (...)

DET BLIVER spændende at se, om Chr. Nissen er mand for at gennemføre den nødvendige strukturelle kovending, eller om han som Miljøstyrelsens chef Steen Gade vil give op og kaste ansvaret fra sig. (...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian S. Nissen

Formand, Foreningen Informations Venner, bestyrelsesmedlem, Forum for fremtidens offentlig styring og ledelse, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, fhv. generaldirektør, DR
cand.phil. (Københavns Uni. 1972), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1975)

Jørgen Kleener

Fhv. formand, DR 1974-78 + 2003-04, fhv. hovedbestyrelsesmedlem, Venstre, fhv. formand for Foreningen af Yngre Læger 1971-73 og Danske Øjenlægers Organisation 1991-96
cand.med. (Københavns Uni. 1970), speciallæge i øjensygdomme (1980)

0:000:00