Ny bog præsenterer en Søren Krarup 2.0

ANMELDELSE: Kasper Støvring leverer en velskrevet debatbog om et begreb, som deler vandene i dansk politik. Men originaliteten er til at overse.
Peter Baggesgaard Hansen
Foto:

Det er modsætningen mellem det konkrete og det abstrakte, traditionen og principperne, historien og idealismen, som går igen i hele Søren Krarups forfatterskab, som vi nu præsenteres for i en Søren Krarup 2.0.

Peter Baggesgaard Hansen
Altinget

"Det handler altså om at skabe bedre sammenhængskraft" - SF's kommunalordfører Flemming Bonne om udspillet "Danmark i balance".

"Det samme er stigende ulighed. En udvikling, som understøtter de stadig større skel imellem mennesker og på sigt underminerer sammenhængskraften, er forkert" – Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen.

"Det gør ham ikke til nazist, men til propagandist. Det er slemt nok i sig selv - og i et parti med maksimal indflydelse er det mildest talt ildevarslende for sammenhængskraften i landet" - Rune Engelbreth Larsen om Mogens Camres udtalelser om muslimer.

Udtalelserne afspejler forskellige opfattelser af begrebet sammenhængskraft. Begrebet bruges i de ovenstående eksempler i så forskellige dagsordener som i kampen for geografisk balance, social lighed og multikulturel tolerance.

Sammenhængskraft er et kampbegreb, hvor stridende parter forsøger at definere det til sin egen fordel. Kultur- og litteraturforskeren Kasper Støvring argumenterer i sin nye bog "Sammenhængskraft" for, at sammenhængskraft først og fremmest er et kulturelt fænomen.

Danmark er præget af stærk sammenhængskraft
"Når begrebet sammenhængskraft er så vanskeligt at forstå – og derfor kan bruges (og misbruges) i mange forskellige sammenhænge – skyldes det, at vi har at gøre med uformelle normer, der er stærke i et tæt folkeligt fællesskab som netop det danske."

Sådan lyder Støvrings forklaring på, hvorfor begrebet optræder i så mange forskellige sammenhænge som for eksempel de ovenstående. Men det betyder ikke, at begrebet er uden mening. Tværtimod viser Støvring ved utallige henvisninger til forskningsresultater, at det sagtens kan lade sig gøre at tale meningsfuldt om sammenhængskraft.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00