Ny politisk aftale skal styrke Folketingets kontrol med regeringen

Regeringen har sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet indgået en aftale, der skal sætte fokus på tilliden til det politiske system og styrke Folketingets kontrol med regeringen. Det indebærer blandt andet et demokratiudvalg samt en rådføringspligt ved beslutninger af ekstraordinær karakter.

Regeringen har sammen med støttepartierne indgået en ny aftale, der skal styrke Folketingets kontrol med regeringen.
Regeringen har sammen med støttepartierne indgået en ny aftale, der skal styrke Folketingets kontrol med regeringen.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Tilliden til det politiske system er under i pres i Danmark, og det skal der nu vendes om på.

Sådan lyder budskabet fra regeringen samt SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet, der mandag har indgået en politisk aftale, der skal styrke Folketingets kontrol med regeringen.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Her lyder det, at aftalepartierne ønsker at sætte gang i en "bred og demokratisk inddragende debat", der kan være med til at vende udviklingen i danskernes tillid til det politiske system.

"Det er en hjørnesten i vores demokrati, at der er tillid til de grundlæggende samfundsinstitutioner. De seneste års debat er et tegn på, at vi har brug for en ny tilstandsrapport for det politiske system," lyder det fra justitsminister Mattias Tesfaye (S) i pressemeddelelsen.

Nyt demokratiudvalg og rådgivningspligt

Aftalen kommer efter flere år med øget fokus på regeringen og embedsværkets arbejde.

Både coronakrisen og minksagen har nemlig rejst spørgsmål omkring forholdet mellem ministre og embedsmænd og organiseringen af regeringens arbejde. Det kom senest til udtryk, da Minkkommissionen rettede kritik af adskillige ministre og embedsmænd for deres håndtering af minksagen i sommers.

Helt konkret indebærer den politiske aftale, at man vil nedsætte et såkaldt demokratiudvalg, der skal "tage temperaturen" på det politiske system og komme med anbefalinger til forbedringer.

Som følge af de seneste års kriser har partierne også besluttet at indføre en rådgivningspligt. Det medfører, at regeringen har pligt til at inddrage Folketinget ved beslutninger af ekstraordinær karakter i krise-situationer.

Der er dog stadig vej endnu, lyder meldingen fra Radikale.

"Med et demokratiudvalg og rådføringspligt kommer vi et lille skridt på vejen, men vi er ikke i mål endnu. I Radikale Venstre ønsker vi blandt andet også at få ændret offentlighedsloven så vi kommer tilbage til retstilstanden før 2013," udtaler retsordfører Samira Nawa (R) i pressemeddelelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00