Nye Borgerlige henter sine vælgere hos Dansk Folkeparti og Liberal Alliance

VÆLGERVANDRINGER: Det er især Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der leverer stemmer til Nye Borgerlige, der står til at komme i Folketinget. Det viser ny analyse af vælgervandringerne, der også viser, at Radikale er begyndt at hive stemmer over midten.

ARKIVFOTO: Nye Borgerliges vælgere stammer især fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
ARKIVFOTO: Nye Borgerliges vælgere stammer især fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis de seneste par måneders meningsmålinger holder stik, indtager Nye Borgerlige Folketinget efter det kommende valg.

Og det sker især på bekostning af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der begge har mistet vælgere til det nye højrefløjsparti.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget på baggrund af 8.096 gallupinterviews.

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller kan ses nederst på siden og må kun gengives efter aftale med Altinget.

Tabellerne skal læses lodret
Nettovandringer mellem to partier beregnes som, hvor mange vælgere der går fra det ene parti til det andet, minus hvor mange der går den modsatte vej. Vandringerne er justeret, så de passer både med valgresultatet i 2015 og med Altingets gennemsnit for hvert kvartal.

Der er endvidere taget højde for forekomst af sofavælgere, førstegangsvælgere og sidstegangsvælgere. Det vil sige den andel, som er død eller udvandret siden valget. Der antages uændret valgdeltagelse.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.204 stemmer.

Interviews er foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/7-18 til 30/9-18. I alt er det 8.096 interviews med i analysen (ved ikke mv. fraregnet).


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00