Nye Borgerlige mister knap 3,5 millioner om året efter Lars Bojes afgang

Det får konsekvenser for Nye Borgerlige, at partiet står til at miste flere millioner om året oven på beslutningen om at fyre Lars Boje Mathiesen som formand.

Arkivfoto. For bare en måned siden blev Lars Boje Mathiesen valgt til klapsalver i Fredericia, efter at partiets stifter, Pernille Vermund (billedet), trak sig efter mere end syv år som politisk leder. 
Arkivfoto. For bare en måned siden blev Lars Boje Mathiesen valgt til klapsalver i Fredericia, efter at partiets stifter, Pernille Vermund (billedet), trak sig efter mere end syv år som politisk leder. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupNinna Gøbel RønbergMaja Hagedorn

En ulykke kommer sjældent alene.

Det må de tilbageværende medlemmer af Nye Borgerlige sande oven på beslutningen om at give Lars Boje Mathiesen sparket som både formand og folketingsmedlem.

Det vil nemlig efterlade et hul i partikassen på hele 289.000 kroner i gruppestøtte om måneden.

Beløbet svarer til lige under 3,5 millioner kroner om året. Og det er en markant nedgang: 

I fremtiden kan Nye Borgerlige således forvente at hente omtrent 5,6 millioner i gruppestøtte om året, hvis partiet vel at mærke søger om et såkaldt eksperttillæg oveni mandatbeløbet for tre medlemmer. Det oplyser Folketinget til Altinget. 

Læs også
 

"Det får konsekvenser"

Først efter 12 måneder bliver gruppestøtten ifølge reglerne ændret. Derfor har partiet heller ikke endnu et overblik over, hvad millionhullet vil betyde, fortæller sekretariatschef Lars Eldrup.

"Det er klart, det får konsekvenser," siger han. 

Vi har beroliget vores personale om, at vi ikke står akut og skal fyre nogle medarbejdere.

Lars Eldrup
Sekretariatschef, Nye Borgerlige

"Men vi har brug for at kigge grundigt på tingene for at se, hvad vi kan gøre."

Han hæfter sig ved, at der netop er et år at løbe på.

"Vi har noget tid til at håndtere det. Derfor har vi også beroliget vores personale om, at vi ikke står akut og skal fyre nogle medarbejdere." 

"Abnorme krav" eller "karaktermord"?  

Årsagen til den markante nedgang er, at der gælder særlige regler for partier med færre end fire medlemmer i Folketinget.

Og det var altså den virkelighed, Nye Borgerlige vågnede til fredag morgen, hvor fire mandater var blevet til tre. 

Det skete, da partiets hovedbestyrelse kort før midnat besluttede at fyre og helt ekskludere Lars Boje Mathiesen efter en strid om "abnorme krav" til den nyvalgte formands løn.

Selv hævder han at være udsat for et "karaktermord".

Fra seks til tre mandater

For bare en måned siden blev Lars Boje Mathiesen ellers valgt til klapsalver i Fredericia, efter at partiets stifter, Pernille Vermund, trak sig efter mere end syv år som politisk leder.

Nogle måneder inden havde Nye Borgerlige leveret et skuffende valgresultat.

Og bare én uge oven på valgnatten forlod første medlem af partiet folketingsgruppen. Der var tale om Mette Thiesen, som siden sluttede sig til Dansk Folkeparti. Det samme har nyvalgte Mikkel Bjørn, der forlod partiet i protest mod Lars Boje Mathiesen.

Den fyrede formand er indtil videre løsgænger. Han kan se frem til at modtage knap 75.000 kroner i gruppestøtte om måneden oveni sin løn som folketingsmedlem. Det svarer rundt regnet til 875.000 kroner om året. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

0:000:00