Nye statsministre er ofte minister-debutanter

ERFARING: I nyere politisk historie er det kun Anders Fogh Rasmussen (V) og Lars Løkke Rasmussen (V), der har sat sig i statsministerstolen med ministererfaring i bagagen.
Helle Thorning-Schmidt har flere forgængere, der blev regeringschef uden forudgående ministererfaring.
Helle Thorning-Schmidt har flere forgængere, der blev regeringschef uden forudgående ministererfaring.Foto: Statsministeriet
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Nyrup havde en enorm faglig erfaring. Og der er ikke nogen af de andre, der kunne matche den indsigt, som han havde fået i de centrale dele af den danske samfundskonstruktion.

Thomas Larsen
Politisk kommentator, Berlingske
Helle Thorning Schmidt (S) har aldrig været minister. Helle Thorning-Schmidt har ingen erfaringer med at strikke større forlig sammen. Helle Thorning-Schmidt har et uerfarent hold bag sig. Sådan lyder nogle få af de barske konstateringer i artikler og analyser om Helle Thornings-Schmidts baggrund for at få forhandlet et regeringsgrundlag sammen med SF og De Radikale.

Et lyspunkt for den kommende statsminister er dog, at hun langt fra er ene om at ryge direkte i Statsministeriet uden at have rundet et almindeligt ministerium inden. 

Ser man tilbage på de debuterende statsministre startende med Anker Jørgensen (S), er det kun Lars Løkke Rasmussen (V) og Anders Fogh Rasmussen (V), der både havde ministererfaring og en længere parlamentarisk karriere bag sig, inden de fik nøglerne til Statsministeriet.

Anker var en stor mand i fagbevægelsen
Med omkring ti år i Statsministeriet til både Anker Jørgensen, Poul Schlüter (K) og Poul Nyrup (S) viser den nyere politiske historie, at man sagtens kan hægte sig fast i Statsministeriet uden ministererfaring.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00