Nyvalgt fra Nye Borgerlige: Hvis du er en idiot, kalder jeg dig en idiot – selvfølgelig med respekt

NY PÅ TINGE: Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen stemte blankt indtil 2011. Han elsker jazz, men synes ikke, at skattekroner skal bruges på at finansiere jazzbands. Mød ham her.

44-årige Lars Boje Mathiesen var ellers på vej ud af politik, da Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, ringede ham op, efter han havde forladt Liberal Alliance og var blevet løsgænger.

Men en sætning fra Vermund overbeviste ham om, at det ville være det rigtige at blive spidskandidat for partiet. Hun viste ham en tillid, han aldrig har oplevet før i politik, fortæller han, da Altinget taler med ham som en del af sommerserien “Mød Folketingets nye ansigter”. 

Hvad stemte du ved dit første valg? 

“Jeg har stemt til alle valg, og det har været en fest. Jeg har fulgt det tæt og været interesseret, men jeg ville ikke stemme på noget, som jeg ikke kunne stå inde for. Så i mange år stemte jeg blankt. 2011 var første år, hvor jeg satte kryds ud for et parti, og der stemte jeg på Liberal Alliance. Bagefter meldte jeg mig også ind i partiet.“ 

Hvordan ville du beskrive dig selv, hvis du må bruge tre ord? 

“Ærlig, direkte og loyal. Jeg har lovet min familie og mine venner, at hvis jeg skal være i politik, skal jeg sige det, jeg mener, og mene det, jeg siger. Jeg vil ikke pakke ting ind i vendinger fra spindoktorer. Jeg har fået et mandat til at sige, hvad jeg mener. Der, hvor jeg kommer fra, kalder vi en spade for en spade. Hvis du er en idiot, kalder jeg dig en idiot − selvfølgelig uden at være nedladende og selvfølgelig med respekt.” 

Hvad kendetegner din partileder? 

“Ærlighed. Hun insisterer på at være sig selv og giver plads til, at man kan være et helt menneske i politik. Samtidig er hun villig til at tage de slag, det giver. Det har jeg kæmpe respekt for. Da jeg var blevet løsgænger, og Pernille ringede og spurgte, om jeg kunne tænke mig at komme med på holdet, sagde jeg ja på én betingelse, og det var, at jeg ikke ville ændre mig. Jeg vil have lov at sige, hvad jeg mener. Så sagde hun: Men Lars, det er netop derfor, jeg gerne vil have dig med. Så var jeg solgt. Det var en tillid, jeg ikke havde oplevet før i politik.” 

Hvad er din yndlingsmusiker? 

“Jeg er vild med Dave Matthews Band og et band, der hedder Daughtry. Jeg lytter også stadig til norske A-ha, og hvis det skal være et dansk navn, er det Dizzy Mizz Lizzy. Tim Christensen er måske en af de mest intelligente sangskrivere, der findes.” 

Hvem ser du mest frem til at arbejde sammen med fra den modsatte fløj? 

"Jeg har stor respekt for Mattias Tesfaye. Det skyldes, at han ikke altid har været politiker, og samtidig har han fødderne solidt plantet i et miljø, som ikke er akademisk. Jeg har heller ikke en akademisk baggrund, og der er behov for personer som Mattias og jeg, så det kan blive ved med at være et Folketing." 

Hvad er denne generations største udfordring? 

“Det er den umyndiggørelse, der er sket af befolkningen, i takt med at velfærdsstaten er vokset. Når jeg ser på den motivation, som kendetegner befolkninger, ser jeg nogle tendenser i samfundet og med de nye generationer, hvor vi har omklamret for meget. Det gør, at vi ikke får skabt modstandsdygtige og robuste unge mennesker til de kommende generationer. I takt med at vi laver heldagsskoler og afleverer en større del af vores indtægter til staten, har vi en forventning om, at staten tager sig af os, hver eneste gang der sker noget dårligt i vores liv. Det er et kæmpe faresignal.” 

Hvad skal du opnå som folketingsmedlem? 

“Jeg skal have sagt nogle ting, som trænger til at blive sagt. Jeg håber, at jeg kan oplyse folk om, hvad deres skattekroner bliver brugt til. Jeg kender ikke nogen, som ikke synes, at det er fornuftigt, at staten har nogle grundlæggende opgaver. Men der er en opfattelse af, at alle pengene går til kerneopgaver. Og det er langtfra tilfældet. Jeg vil gerne have, at der skal føres ægte borgerlig politik igen.” 

Hvad mener du med det? 

“I Aarhus har vi Aarhus Jazz Orchestra. Jeg er helt vild med jazz, men det er ikke en opgave for politikerne at drive et jazzorkester. Det er bare ét eksempel. Der har desværre sneget sig en opfattelse ind hos borgerne, om at alle deres skattekroner går til kernevelfærd. Det er ikke rigtigt, og jeg vil gerne have, at der skal føres ægte borgerlig politik igen, så vi får en mindre offentlig sektor.” 

Forrige artikel Nyvalgt SF'er kastede sig ud i politisk rap under valgkampen Nyvalgt SF'er kastede sig ud i politisk rap under valgkampen Næste artikel Overblik: Sådan holder partierne sommergruppemøder Overblik: Sådan holder partierne sommergruppemøder
Tidligere SF-rådgiver Henrik Larsen er død

Tidligere SF-rådgiver Henrik Larsen er død

NEKROLOG: Den tidligere særlige rådgiver for to SF-ministre, Henrik Larsen, døde mandag efter kort tids sygdom. Henrik Larsen spillede i en årrække en vigtig rolle i SF bag kulisserne.