Nyvalgt SF'er kastede sig ud i politisk rap under valgkampen

NY PÅ TINGE: Carl Valentin (SF) mener, at ulighed er denne generations største udfordring, og Villy Søvndal var den første politiker, der inspirerede ham. Mød ham her, hvor han også fortæller om sit sats med politisk rap.  

Med en lang historie i SFU er 27-årige Carl Valentin ikke ubekendt med politik, selvom valget 5. juni markerede hans debut som folkevalgt, da han med over 2.000 personlige stemmer blev valgt til Folketinget.

De næste fire år bliver hans og SF's vigtigste opgave at levere på de forandringer, de har kæmpet for i valgkampen, fortæller han, da Altinget taler med ham som en del af sommerserien "Mød Folketingets nye ansigter". 

Hvilke tre ord ville du selv bruge, hvis du skal beskrive dig selv?  

"Indigneret, principfast og aktivistisk. Jeg har været aktiv i politik og forskellige bevægelser, siden jeg var 14 år. Det startede i SFU i Odense. Jeg var vred over Irak-krigen, og jeg var vred over, at man ikke gjorde mere for at bekæmpe klimakrisen. Så jeg undersøgte muligheden for at gøre noget ved det, og så fandt jeg en SFU-afdeling i Odense." 

Hvad er denne generations største udfordring, hvis du ikke må sige klimakrise eller indvandring? 

"Ulighed. Den stigende ulighed kan blive et kæmpe problem i forhold til klimakrisen. Jeg tror, befolkningen vil vende sig mod at gennemgå den forandring, der er brug for, hvis de oplever, at den forandring øger uligheden. Den koncentration af midler og magt, som vi ser i dag, truer vores demokrati og sameksistens. Det ville jeg også sige, hvis ikke der var restriktioner på, hvad jeg måtte sige."   

Hvem er din yndlingsmusiker? 

"Jeg er utroligt glad for Eminem. Han er en kæmpe inspiration. Jeg var på Reading Festival i England, hvor jeg så ham med en kammerat. Vi tog til en festival i England, vi ikke vidste noget om – bare for at se ham. Det var sindssyg fedt. Det er selvfølgelig svært at få det til at gå galt, når man har så velvilligt et publikum, men han spillede nogle af de sange, jeg synes er fedest. Blandt andet "Mosh", der handler om hans modstand mod Bush og Irak-krigen. Det var virkelig stort." 

Hvad er det mest pinlige, du har gjort i valgkampen? 

"Det er svært. Jeg har holdt mig fuldstændig fra alkohol og dumme arrangementer, fordi jeg har været så optaget af at lykkes med det her projekt. Men det mest modige, jeg gjorde, var, at jeg udgav en valgkampsrap. Det kunne godt være blevet rigtig pinligt. Det var lidt et sats, for valgkampsmusik er noget af det, som kan være mest cringe overhovedet. Men det endte med ikke at være pinligt, og jeg lavede det sammen med danmarksmesteren i freestylerap, "Den Lette Gade", og det var faktisk hans idé. Så stolede jeg på ham, for hvis det holder i hiphop-miljøet, så holder det også andre steder." 

Hvad skal du i sommerferien? 

"Jeg når ikke at holde så meget ferie. Der er rigtig meget politisk arbejde og nogle eksaminer. Men jeg skal til Portugal en uge." 

Flyver du på ferie? 

"Ja, det gør jeg. Jeg har undersøgt mulighederne for at tage toget. Men det er meget besværligt og meget dyrt. Og fordi jeg har en meget kort ferie, kan det ikke lade sig gøre. Men jeg vil gøre, hvad jeg kan for at kæmpe for bedre togforbindelser og billigere busser og tog. Men vi kan ikke lægge alt ansvar over på den enkelte." 

Hvilken politiker var den første, der inspirerede dig? 

"Villy Søvndal. Det er lidt kedeligt at sige, når man er SF'er, men det er sandheden. Han har den rette balance mellem pragmatisme og stærk idealisme. Han var en af frontkæmperne mod Irak-krigen og gik foran på klimafronten, dengang jeg blev aktiv." 

Hvad elsker du mest at diskutere over et glas rødvin? 

"Noget andet end politik. Politik er spændende, men jeg har det sådan, at når jeg drikker papvin i min Roskilde-camp, vil jeg hellere snakke om god musik, og hvad man lavede i sin brandet i går end kontanthjælpsloftet. Men når jeg drikker med mine gode politiske venner, kan jeg godt lide at diskutere hele verdenssituationen. Det kapitalistiske system og de forandringer, der er brug for." 

Hvor er du om fem år? 

"Forhåbentlig er jeg blevet genvalgt. Men jeg skal lige se, hvordan det er at være politiker. Jeg har været aktivist halvdelen af mit liv, og jeg synes, det er fantastisk, og det er en kæmpe fornøjelse at få lov at lave noget, der kan være med til at forandre Danmark. Men om det er mig at være politiker, ved jeg ikke endnu. Nu må vi se." 

Forrige artikel Nyvalgt Venstre-kvinde hængte plakat op for socialdemokrat i valgkampen Nyvalgt Venstre-kvinde hængte plakat op for socialdemokrat i valgkampen Næste artikel Nyvalgt fra Nye Borgerlige: Hvis du er en idiot, kalder jeg dig en idiot – selvfølgelig med respekt Nyvalgt fra Nye Borgerlige: Hvis du er en idiot, kalder jeg dig en idiot – selvfølgelig med respekt