Økonomi og ledighed topper dagsordenen

MENINGSMÅLING: Den økonomiske krise har sat sit præg på vælgernes prioriteringer, hvor værdipolitikken er mindre i fokus end ved de tre foregående valg. Udenrigspolitik og EU er helt i bund.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bliver en af regeringens spydspidser, hvis økonomien bliver det vigtigste emne ved næste valg. Det har den garvede politiske slagsbror næppe noget imod.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bliver en af regeringens spydspidser, hvis økonomien bliver det vigtigste emne ved næste valg. Det har den garvede politiske slagsbror næppe noget imod.Foto: Krifa/Lars Stig Madsen
Erik Holstein

Hvis det bliver en meget teknisk diskussion, og man ukritisk bruger bank-økonomerne som orakler, kan den økonomiske debat blive skævvredet. Det vil selvfølgelig være irriterende for os.

Astrid Krag
Næstformand i SF's folketingsgruppe

Mens udlændingepolitikken var afgørende for udfaldet af folketingsvalgene i 2001, 2005 og - til dels - i 2007, er det nu kun hver fjerde vælger, der ser dette tema som et de tre vigtigste. Til gengæld peger over halvdelen på arbejdsløshed og økonomisk politik, når de skal lave en "Top 3" over de emner, de ser som vigtigst ved det kommende folketingsvalg.

Resultaterne stammer fra en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk, hvor vælgerne er blevet bedt om at krydse de tre politikområder af, de ser som de vigtigste. Målingens undertal viser, at der en bemærkelsesværdig enighed om prioriteringen på tværs af det politiske spektrum.

Såvel arbejdsløshed som økonomi er med blandt de tre vigtigste emner hos vælgerne i syv ud af Folketingets otte indvalgte partier. Kun Dansk Folkepartis vælgere skiller sig ud: Her er kriminalitet nummer et, skarpt forfulgt af udlændingepolitik, mens økonomien først kommer ind på en tredjeplads.

Dokumentation

Spørgsmålet lød: Hvilke områder anser du for vigtigst ved det kommende folketingsvalg? (sæt tre krydser ud af følgende ti muligheder)

Økonomisk politik 60,4% 
Arbejdsløshed 51,5% 
Sundhed 39,9% 
Folkeskole 29,7% 
Kriminalitet 25,7% 
Udlændinge 24,2% 
Skat 22,8%
Miljø og klima 18,5% 
Udenrigs- og forsvarspolitik 6,5% 
EU 4,2% 

Vigtigste spørgsmål for de enkelte partiers vælgere: 

DF Kriminalitet, udlændinge, økonomi 
Økonomi, skat, arbejdsløshed 
Økonomi, arbejdsløshed, sundhed/skat 
Økonomi, folkeskole, arbejdsløshed 
Arbejdsløshed, økonomi, sundhed 
SF Arbejdsløshed, økonomi, sundhed 
LA* Økonomi, arbejdsløshed, skat/udlændinge 
EL* Arbejdsløshed, økonomi, sundhed 

* Resultaterne for LA og EL  skal tages med forbehold, da der ved disse partier er relativt få besvarelser.

Meningsmålingen er gennemført på nettet af A&B Analyse for Altinget.dk på baggrund af 1098 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner. Målingen er gennemført i perioden 12/5 - 17/5.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00