Debat

På tide med ny sundhedslov!

Koncentrat af lederen "Politikerne må møde borgerne i øjenhøjde" i medicin&mening, udgivet af lægemiddelindustriforeningen, 2.udgave, marts/april 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Med det forslag til ny sundhedslov som regeringen fremlagde, umiddelbart efter Folketinget var trådt sammen, er der taget et skridt i retning af en helt nødvendig modernisering af det danske sundhedsvæsen.

Moderniseringen og opbygningen af nye strukturer og nye samarbejdsformer vil kræve store ressourcer, men først og fremmest vil det kræve, at de enkelte aktører viser hinanden tillid, og at vi fordomsfrit drøfter, hvordan løsningen af opgaverne skal tilrettelægges. I Lægemiddelindustriforeningen er en af vore grundlæggende værdier ”Partnerskab for sundhed”. Vi tror på, og vi arbejder løbende for at indgå i partnerskaber for sundhed. Partnerskaber som sikrer borgerne de bedst mulige behandlinger og dermed flere og gode leveår.

Vi har bevidst valgt at tage udgangspunkt i borgerens situation. For os betyder det mindre, om løsningen findes inden for den ene eller den anden snitflade. Lægemidler er vel nok det mest centrale element i et moderne sundhedsvæsen. Lægemidler indgår i alle dele af behandlingskæden fra effektiv forebyggelse, over helbredelse, til efterbehandling og smertelindring. I de senere år er det især inden for medicinsk forebyggelse, at de behandlingsmæssige gennembrud er fundet, og udviklingen fortsætter i de kommende år.

I et lille land som Danmark hverken kan eller bør vi acceptere store regionale forskelle i sundhedsvæsenets behandlingstilbud. Forskelle som udspringer af lokale økonomiske prioriteringer uden sammenhæng med overvejelser om den konkrete behandlingsmæssige værdi. På samme måde bør vi sikre, at kvaliteten i det danske sundhedsvæsen samlet set kommer op på niveau med kvaliteten og standarden i de lande, vi normalt sammenligner os med.(...)

Er det fordi, de i Sverige er bedre til moderne medicinsk behandling kombineret med effektiv forebyggelse end i Danmark? Og er det en af forklaringerne på, at danskerne ikke bliver lige så gamle som svenskerne. Jeg siger ikke, at sundhedsudgifter og levealder hænger direkte sammen, men jeg mangler det gode argument for, hvorfor der ikke er en sammenhæng. Og uanset om der er en sammenhæng, så har borgerne krav på en prioritering i øjenhøjde.

Vi bør tilstræbe, at befolkningen i Danmark sikres adgang til den bedst mulige behandling. Allerede i dag bruger vi så store økonomiske ressourcer på sundhedsvæsenet, at vi godt kan forlange at få at vide, hvilke behandlingstilbud det er, vi kan få adgang til, og hvilke der ikke skal tilbydes danske borgere. Helt konkret bør der gennemføres en analyse af alle sygdomsområder. (...)

Analysen vil give os mulighed for at diskutere og afstemme borgernes forventninger med de konkrete behandlingsmuligheder. Samtidig er en sådan diskussion en forudsætning for overhovedet at gennemføre en overordnet meningsfuld politisk prioritering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00