Partirødder gør status på turbulent årsmøde: “Han forstår at sige det hårdt og kontant. Og det kniber lidt mere for Tulle.”

I Dansk Folkepartis bagland håber man, at weekendens dramatiske årsmøde bliver et foreløbigt punktum for interne stridigheder. Men utilfredsheden med både formand og linjen bobler under overfladen.

Kristian Thulesen Dahl blev genvalgt som partiformand på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning. 
Kristian Thulesen Dahl blev genvalgt som partiformand på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenAndreas Arp

HERNING: Et uhørt højdramatisk årsmøde er slut efter en række offentlige skænderier mellem flere prominente profiler i Dansk Folkeparti.

Årsmødet startede ellers med masser af god stemning lørdag.

Pølsevognen var vanen tro rullet ind i foyeren i Herning Messecenter, og efter en helhjertet version af nationalsangen løftede taget sig næsten allerede fra morgenstunden, da Inger Støjberg holdt pause fra rigsretten og til stående klapsalver åbnede årsmødet i et fælles interview med Kristian Thulesen Dahl.

Elefanten i rummet blev dog kort efter adresseret, da Thulesen Dahl i sin årsmødetale appellerede til ro i partiet og truede med at gribe ind, hvis diskussionerne og slagsmålene fra de seneste par uger skulle fortsætte.

Og det gjorde de så kort efter. 

Den tidligere partiformand Pia Kjærsgaard gik i direkte konfrontation med partiets tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen, efter at han i en flammetale om sit kandidatur til hovedbestyrelsen appelerede til, at partiet skærper linjen i udlændingepolitikken.

Baglandet lyttede dog ikke til Pia Kjærsgaard, men bakkede entydigt Henriksen op ved at give ham flest stemmer af alle.

Uenighederne mellem Kjærsgaard og Henriksen udgjorde imidlertid blot den ene halvdel af weekendens drama med partistifteren i hovedrollen.

Hverken lørdag eller søndag nægtede Pia Kjærsgaard således at afvise at gøre comeback som formand og fortsatte dermed med at så tvivl om Kristian Thulesen Dahls formandsevner. 

Spørgsmålet er naturligvis så, hvordan uroen er blevet taget ned af partiets bagland. Altinget har spurgt en række af partiets fodsoldater, der deltog på weekendens årsmøde i det midtjyske.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Foto: Hjalte T. H. Kragesteen

Tage Zacho Rasmussen, delegeret (Hedensted)

Det har været en dramatisk weekend. Hvad tænker du om det, du har oplevet de seneste par dage?

“Al det tumult og strid er, hvad det er. Men jeg synes nu, at det er endt meget godt. Vi er enige om, at uenigheder skal holdes inde for fire vægge. Og det synes jeg, at alle har forstået nu.”

Hvordan ser du på Martin Henriksens gode valg til hovedbestyrelsen?

“Martin Henriksen er en meget dygtig mand. Men jeg er meget ked af, at Anders Vistisen ikke blev valgt ind. For han er også dygtig. Men måske er det to haner, der ikke rigtigt kan sammen.”

Martin Henriksen talte om, at man skal skærpe linjen på udlændingeområdet, som jo er en hjertesag for Dansk Folkeparti?

“Ja. Han forstår at sige det hårdt og kontant. Og det kniber lidt mere for Tulle.”

Tænker du, at det var derfor, at så mange stemte på Henriksen?

“Det tror jeg. Tulle er en dygtig og flink mand. Men han er sommetider lidt forsigtig. Nu har vi lige hørt en tale fra Morten Messerschmidt, og han har en helt andre evner. Jeg har ikke noget imod Tulle, men jeg tror ikke, han har modet mere. Og han er nok heller ikke så god til at sætte folk på plads. Det tror jeg, Morten Messerschmidt vil være bedre til.”

Men der er jo også Pia Kjærsgaard?

“Hun er jo dygtig, men hun er altså for gammel. Hun er 74 år, og hun skal ikke på toppen igen. Peter Kofod er også et emne. Han er dygtig. Han var i Hedensted for to måneder siden, og han holdt et foredrag på 1,5 time, uden at have så meget som ét stykke papir. Så vi har mange dygtige. Også Morten Messerschmidt.”

Men han har vel lige en retssag, han skal have styr på?

“Ja. Det er noget lort. Det er noget lort. Men ellers synes jeg, at årsmødet er gået udmærket.”

Artiklen fortsætter efter billedet.

Foto: Andreas Arp

Bjarne Larsen (BL) og Jonna Lustrup (JL), delegerede (Sjælland)

Hvordan synes I, at årsmødet er gået?

BL: “Det er gået godt. Med alt det vrøvl, man forventede kunne komme, faldt det jo helt til ro.”

JL: “Det nye, hvor de sad og talte sammen i de der stole med Inger Støjberg, var rigtig godt. Og så synes jeg, at Kristian Thulesen Dahls tale var fremragende.”

Der har været meget ballade op til årsmødet, men nu insisterede Thulesen Dahl på, at der fra på mandag skal være ro på. Tror I på, at der kommer det?

BL: “Det afhænger af Kristian. Vi har jo to muligheder; Én som Pia, der er den iltre terrier, som er god til at sætte ganske få ord på problemerne. Hvorimod Kristian mere er den...”

JL: “Han har været lidt for venlig”.

BL “Han er den jyske, bondemandsagtige ‘vi tager lige’ og ‘så får i og sådan og sådan’...

Pragmatisk?

JL: “Ja!”

BL: “Han er branddygtig. Ingen tvivl om det. Han er rigtig dygtig.”

JL: “Han er meget, meget venlig.”

BL: “Men overskrifterne mangler. Og det er der ikke noget nyt i. Det har været sagt længe. Men det han sagde i går (lørdag red.) i sin tale...”

JL: “Hold nu lige op med at stå og bagtale hinanden. Opfør jer ordentligt!”

BL: “Jeg bagtaler ikke nogen”.

JL: “Nej, men det har der jo så åbenbart været nogen, der har gjort. Og det sker jo i mange foreninger og bestyrelser også.”

Martin Henriksen blev valgt overbevisende ind i hovedbestyrelsen, efter at han har kritiseret den udlændingepolitiske linje. Er det et signal til ledelsen?

BL: “Det tror jeg ikke. Hvis Kristian kører videre på den linje, som han lagde ud i går, tror jeg ikke, at der bliver problemer.”

Pia Kjærsgaard viste jo tydeligt sin utilfredshed med Martin Henriksen. Hvordan har I det med det?

BL: “Det synes jeg ikke var godt.”

JL: “Jeg så ikke, at hun gjorde det, jeg har kun hørt om det. Det skyldes jo nok de der indre uroligheder.”

BL: “Hun føler sig nok ramt, men hun burde holde sig for klog til at lade sig påvirke sådan.”

Artiklen fortsætter efter billedet.

Foto: Andreas Arp

Barry Carlson, delegeret (Sydjylland)

Hvordan synes du, at årsmødet er gået?

“Det er gået rigtig fint, og talerne har virkelig været af høj kvalitet.”

Der har været meget uro i partiet på det seneste. Er der kommet ro på nu?

“Jeg ved det ikke, men jeg tror ikke, at der kommer mere nu. Det er i alles interesse, at vi kan gå ind til næste valg som en samlet enhed. Desuden er jeg ikke så bekymret for det. Alle partier har deres kampe - så længe de handler om det politiske og ikke om personer.”

Martin Henriksen blev valgt overbevisende ind i hovedbestyrelsen og har lagt op til at skærpe den politiske linje. Hvad ligger du i det?

“Jeg tror virkelig, at der er et generelt ønske om, at vi er mere klare i vores politiske linje.”

Er det ikke et angreb på ledelsen?

“Nej, det tror jeg ikke. Men man bliver nødt til at reflektere lidt over, hvor partiet befinder sig. Vi har måske været lidt forkælet med succes og gode muligheder for at få vores politik igennem – nu skal vi måske være lidt på forkant igen. Ellers er der ingen, der har brug for os.

Pia Kjærsgaard viste meget tydeligt sin utilfredshed med Martin Henriksen under årsmødet. Er du overrasket over, at hun ikke fik sin vilje?

“Nej, det er jeg ikke. Der skal være et generationsskifte, og man kan ikke beholde magten i al evighed. Pia Kjærsgaard er fantastisk, men hun er ikke perfekt. Jeg har stor respekt for hende.”

Artiklen fortsætter efter billedet.

Foto: Hjalte T. H. Kragesteen

Filip Porebski (FP) og Helene Brix Petersen (HP), hhv. Formand for DFU Østsjælland og bestyrelsesmedlem af DFU Østsjælland. 

Hvad tænker I om den situation, partiet er i nu?  

FP: “Jeg er fortrøstningsfuld. Vi har fået løftet og vendt nogle ting nu, så jeg tror, at vi nu kan få ro frem til kommunalvalget. Og det er det vigtigste at fokusere på lige nu. 

Men også når stemningen var så ophidset, som den var lørdag? 

FP: “Nu synes jeg faktisk ikke, det var så galt. Det der har fremgået i pressen, er ikke det indryk, som jeg har haft. Alle, der er blevet valgt til hovedbestyrelsen, har sagt, at de vil have ro på. Og det tror jeg også kommer til at ske.” 

Men altså. Vi har set Pia Kjærsgaard sidde og ryste på hovedet og vende tommelfingeren nedad over for Martin Henriksen. Er det ikke uvant for jer? 

HP: “Jo. Men i et parti har man altså forskellige holdninger til nogle ting. Man kan ikke være enig om alt. Så nogen gange kan der være brug for at ryste lidt på hovedet."

Der er også en diskussion om Kristian Thulesen Dahls evner som formand. Hvordan ser I på den? 

HP: “Lige nu er Kristian formand, og han har min støtte 100 procent. Kristian gør det godt."

FP: “Selvom der har været nogle lokalformænd, der siger noget andet, skal man ikke være i tvivl om, at baglandet har Kristians ryg. Baglandet støtter Kristian.” 

Men skal I have en ny formand, hvis I får et dårligt kommunalvalg? 

FP: “Det må vi se på til den tid. Det synes jeg ikke, vi skal fokus på lige nu. Nu skal vi godt igennem valgkampen. Jeg tænker ikke som udgangspunkt, der kommer til at ske så meget." 

HP: “Lige nu skal der ikke være fokus på formandsposten. Det er Kristian, der er vores formand.” 

Hvad tænker I, om diskussionerne om linjen i udlændingepolitikken? 

FP: “Martin Henriksen har tydeligvis opbakning fra baglandet. Men jeg synes ikke, at vi er for slappe i vores udlændingepolitik. Eller for dårlige i vores retorik.” 

HP: “Jeg synes nu, at vi indimellem godt kan være for bløde. Vi kan godt gå lidt mere til den og puste lidt mere til ilden, end vi gør”  

Var I overraskede over, at Martin Henriksen fik et så godt valg, nu hvor Pia var ude og kritisere ham? 

FP: “Pia var selv ude at sige, at hun jo ikke bestemmer, hvad medlemmerne stemmer."

HP: “Vi kalder hende jo for Moder Pia, men man skal også huske, at medlemmerne også selv har en stemme. Og det så vi jo.” 

FP: “Men det skal ikke ses som et tegn på, at Pia har en anden position end tidligere. Men jeg tror måske, at Martin har vækket nogle følelser hos nogle, der har gjort, at man ikke har hørt efter, hvad Pia sagde.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00