Per Stig Møller bliver udenrigsordfører

KONSTITUERING: Konservatives folketingsgruppe har i dag konstitueret sig efter folketingsvalget.
Niels Th. Dahl

Per Stig Møller får posten som udenrigsordfører for Konservative, som i dag har fordelt ordførerskaberne efter valget. Foruden denne post, er Per Stig Møller blevet udviklings- og kirkeordfører samt ordfører vedrørende Grønland og Færøerne.

Per Stig Møller har en lang parlamentarisk karriere bag sig, fra han blev valgt til Folketinget i 1988. Han blev således miljøminister i den sidste Schlüter-regering fra 1990 til 1993, og da Hans Engell i 1997 måtte gå som konservativ leder, fordi han i beruset tilstand var kørt galt i sin bil, blev Per Stig Møller politisk leder af partiet.

Fløjkampene rasede dog videre, og Per Stig Møller måtte indkassere et stort valgnederlag ved valget i 1998 og gik af igen. Efter valget i 2001 blev han en meget populær udenrigsminister, der dog ofte kom i konflikter med statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Han fortsatte på posten indtil regeringsrokaden i 2010, hvor den nye partiformand Lene Espersen til Møllers store fortrydelse flyttede ham fra Udenrigsministeriet til Kulturministeriet. Per Stig Møller har da også en fortid i kulturverdenen - han har således bl.a. været programchef i Danmarks Radio og arbejdet for Berlingske Tidende og B.T.

Han er uddannet mag.art. og senere dr. phil. og har skrevet en række bøger med så forskellige titler som "Historien om Estland, Letland og Litauen", "Erotismen", "Malte-Bruns litterære kritik og dens plads i transformationsprocessen mellem klassicisme og romantik i fransk litteraturhistorie 1800-1826" - og ikke mindst en anmelderrost biografi om Kaj Munk.

Per Stig Møller er søn af den tidligere konservative toppolitiker Poul Møller og er i dag 69 år gammel.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00