Prognose for valget til Europa-Parlamentet

I sin prognose for valget i Danmark til Europa-Parlamentet den 13. juni 2004 spår professor Søren Risbjerg Thomsen, at Venstre og JuniBevægelsen hver taber ét mandat. V overgår alligevel S. Han venter en klart øget valgdeltagelse som følge af søndagsvalg.

Selvom S kan regne med betragtelig fremgang i procent, er dette ikke nok til flere mandater, på grund af det nedsatte antal mandater til Danmark fra 16 til 14.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altinget.dks valgekspert
Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Alitnget.dks valgekspert

På basis af tidligere erfaringer om den landspolitiske indflydelse og effekten af personlig stemmeafgivning forventes Venstre og Junibevægelsen at aflevere hver et mandat, når antal mandater til Danmark i Europa-Parlamentet ved det kommende valg falder fra 16 til 14.

Det lyder måske ikke så pænt, men i den internationale diskussion blandt valgforskere betegnes kommunevalg og valg til Europa-Parlamentet ofte som ”andenrangs valg” (second order elections).

Tankegangen er den, at den væsentligste politiske interesse er knyttet til de nationale valg og at stemmeafgivningen ved andre typer valg i høj grad er præget af den landspolitiske tilknytning til partierne.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00