Provokatøren fra Hjørring

UNG PÅ BORGEN: Venstres Karsten Lauritzen er ikke bange for at indtage et upopulært standpunkt. Det har givet nogle rap over fingrene.
Karsten Lauritzen er 25 år og Venstres ordfører for dyrevelfærd og udviklingsbistand.
Karsten Lauritzen er 25 år og Venstres ordfører for dyrevelfærd og udviklingsbistand.Foto: venstre.dk
Linea Sanderbo Kürstein
Karsten Lauritzen blev for alvor betaget af den politiske verden i 1998, hvor tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann Jensen tabte valget. Han er stærkt inspireret af Ellemanns mere liberale politiske linje, end den Venstre lægger for dagen nu, og er ikke bange for at lufte sine særstandpunkter.

"Jeg er provokerende, fordi det danske politiske system har behov for at blive udfordret. Jeg har ikke nogle problemer med at indtage et upopulært standpunkt, som jeg godt ved, at der ikke er et flertal af den danske befolkning, der bakker op omkring," siger Karsten Lauritzen.

Da han var VU-formand, delte han cigaretter ud på Christiansborgs Slotsplads for at give sit besyv med i debatten om rygeforbud. Og som folketingsmedlem har han meldt ud i pressen, at han gerne ser efterlønsordningen skrottet - stik imod Venstres linje.

Til Venstres landsmøde i november 2008 blev Karsten Lauritzen sammen med partifællen Søren Pind irettesat af statsminister og Venstres formand Anders Fogh Rasmussen. Det bekymrer dog ikke den unge Venstre-politiker, for han mener, der er højt til loftet i Venstre, hvilket også er det, som gør partiet stærkt. Han nærer stor respekt for Anders Fogh Rasmussen, men vil blive ved med at udfordre og sige sin mening højt, slår han fast.

Endnu en VU-formand i Venstres partigruppe
Karsten Lauritzen trådte som nyvalgt i november 2007 ind i en række af tidligere VU-formænd, der fortsætter deres politiske karriere i Venstres partigruppe. Her i blandt statsminister Anders Fogh Rasmussen, finansminister Lars Løkke Rasmussen og skatteminister Kristian Jensen. Det lægger et præstationspres på hans skuldre, fortæller Karsten Lauritzen.

"Jo længere tid, du sidder herinde, desto større mulighed har du for at påvirke den retning, Danmark bevæger sig i. De muligheder er der, fordi der er en masse VU-formænd, der er i folketingsgruppen i dag og sidder på fremtrædende poster. Det er en karrierevej, man kan vælge at gå. Så det giver et pres og nogle muligheder, man skal udnytte," siger Karsten Lauritzen.

Fakta

Om Karsten Lauritzen

Født: 14. oktober 1983

Opstillet i: Nordjyllands Storkreds

Tillidsposter: Venstres ordfører for dyrevelfærd og udviklingsbistand, formand for Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik, landsformand for VU 2005 til 2007.

Godt at starte med dyrevelfærd
Fortiden som VU-formand har gjort det nemmere at få indflydelse i partigruppen som nyvalgt. Til trods for, at dyrevelfærds- og udviklingsbistandsområdet ikke er ønskeposter, så er han tilfreds.

"Det er ikke drømmeordførerposter, men der er masser af muligheder i områderne. Dyrevelfærd er spændende, fordi regeringen er i parlamentariske problemer, når DF har dyrevelfærd som mærkesag. Og udviklingsbistand, fordi det handler om mange penge. Men det er ikke områder, hvor man kan føre liberal bannerpolitik," erkender Karsten Lauritzen.

Som VU-formand kunne man komme i kontakt med mig hele tiden, og VU's medlemmer ringede til mig midt om natten. Det kan man ikke holde til i længden, så kobler man aldrig nogensinde fra og bliver rastløs.

Karsten Lauritzen (V)
Ordfører for dyrevelfærd og udviklingsbistand

Han peger på udenrigs- og retsområdet som to områder, der interesserer ham, for her er muligheder for at føre liberal politik.

Ud over ordførerposterne fik Karsten Lauritzen også formandsposten i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik. Og han var spændt de første gange, da han som en af de yngste i Folketinget skulle fungere som formand og sætte sig i respekt over for garvede politikere og holde styr på ministeren, fortæller han.

Politik til aftensmad 
Hvis man vil ændre noget i dansk politik, så skal man være villig til at stå tidligt op om morgen og gå sent i seng om aftenen - og gøre det i lang tid, mener Karsten Lauritzen. Han understreger dog, at overlevelse i politik handler om, at man som politiker er i stand til at slukke sin telefon en gang imellem.

"Som VU-formand kunne man komme i kontakt med mig hele tiden, og VU's medlemmer ringede til mig midt om natten. Det kan man ikke holde til i længden, så kobler man aldrig nogensinde fra og bliver rastløs," siger Karsten Lauritzen.

Han medgiver dog, at det er svært at lægge det politiske helt fra sig. Men han er også flasket op med politik, for det var på menuen hver aften ved middagsbordet, da han stadig boede hjemme hos sine forældre. Faderen er Venstre-borgmester i Vesthimmerlands Kommune, og moderen har en evne til at have en mening om alt, som Karsten Lauritzen selv beskriver det.

Så længe Karsten Lauritzen kan blive ved med at udfordre det politiske system, ønsker han at være på Christiansborg.

"Hvis jeg er i politik om 25 år, så er det, fordi jeg har en evne, som jeg ikke er klar over nu, til at udfordre systemet ud over det normale," siger Karsten Lauritzen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

0:000:00