Radikalt bagland trodser partiledelsen: Træk jeres støtte til koranloven

Til Radikale Venstres landsmøde stemte deltagerne for et forslag om, at partiet skal droppe sin støtte til et lovforslag, der skal forhindre koranafbrændinger og andre religiøse symboler. De går dermed direkte imod partiledelsen.

På Radikale Venstres landsmøde stemte 161 personer for og 97 personer imod et forslag om, at Radikale Skal droppe støtten til regeringens forslag om at forbyde afbrænding af koraner og andre religiøse symboler. 
På Radikale Venstres landsmøde stemte 161 personer for og 97 personer imod et forslag om, at Radikale Skal droppe støtten til regeringens forslag om at forbyde afbrænding af koraner og andre religiøse symboler. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Frida Flinch

Radikale Venstres bagland sendte søndag et tydeligt signal om dets holdning til regeringens koranlov, da medlemmerne gik direkte imod partiledelsens linje.

Det skete, da landsmødet stemte for en såkaldt resolution om, at Radikale Venstre skal trække støtten til det lovforslag, der skal gøre det ulovligt eksempelvis at brænde koraner eller andre religiøse symboler. 

Her stemte 161 for resolutionsforslaget, mens 97 stemte imod.  

Læs også

Radikale Venstres formand, Martin Lidegaard (R), var ikke overrasket over resultatet.

"Det her lever vi med, og det gør vi endda med glæde. Vi fik jo et stort rygstød til at gå ind i forhandlinger med regeringen og få ændret de ting, som vi gerne vi," siger han og fortsætter:

"Men det er klart, at jeg har stadig den intention, at vi skal komme hen et sted, hvor vi kan stemme for lovgivningen. Så jeg vil kæmpe med næb og kløer for, at vi kan få de præciseringer, som jeg også tror vil gøre salen her rigtig glade."

Formanden vil ikke gå i ind i, hvilke forventninger han går til forhandlingerne med, eller hvordan lovforslaget konkret skal ændres, før Radikale Venstre kan bakke det op. 

Han synes dog, at de sikkerhedsmæssige konsekvenser, der er blandt regeringens motivation for at fremsætte lovforslaget, var fraværende i debatten på landsmødet søndag. 

Uenig folketingsgruppe  

Radikale Venstre var længe om at tage stilling i debatten om et lovindgreb med formålet at stoppe koranafbrændinger. Men efter regeringen præsenterede sit lovforslag, bakkede Radikale Venstre op.

Helt principielt mener jeg, at det her lovforslag, der er kommet, er så bredt, at det rammer alt muligt andet end det, som man oprindeligt ville stoppe.

Stinus Lindgren (R)
Sundhedsordfører

Undtagen partiets sundhedsordfører, Stinus Lindgreen.

Som den eneste i Radikale Venstres folketingsgruppe er han imod lovforslaget.

"Helt principielt mener jeg, at det her lovforslag, der er kommet, er så bredt, at det rammer alt muligt andet end det, som man oprindeligt ville stoppe," siger han.  

Læs også

Radikale Venstres folketingsgruppe er ikke bundet af, hvad der bliver besluttet på landsmødet. Resultatet påvirker altså ikke nødvendigvis partiets officielle holdning.

Ungdomspartiet går imod partitoppen

Det er ikke kun deltagerne på landsmødet, der går imod partitoppen.

Radikal Ungdom har siden lovforslaget om koranafbrændinger gået imod moderpartiet.

"For os er det så grundlæggende et princip, at vi ikke vil gå ind for at indskrænke ytringsfriheden yderligere," siger Radikal Ungdoms landsformand Maria Georgi Sloth.

Hun forstår godt det pragmatiske hensyn, som Radikale Venstres folketingsgruppe skal tage hensyn til.

"Men jeg forstår ikke, at de vælger at vægte det højere end det principielle," siger hun. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

Maria Georgi Sloth

Landsformand i Radikal Ungdom, medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget i Radikale Venstre
Pædagogikstuderende (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024