Analyse af 
Erik Holstein

Revolten fra andet geled

ANALYSE: Det var fagbevægelsens løjtnanter, der slog til, da trepartsforhandlingerne brød sammen over hovedet på LO-formanden og regeringen. Trods nedsmeltningen tøver Thorning fortsat med at korrigere linjen i retning af baglandets ønsker.
Såvel regeringen som LO-formand Harald Børsting blev overraskede over, at Dansk Metals hovedbestyrelse sagde nej til at afgive feriedage. Men alarmklokkerne burde have ringet inden da.
Såvel regeringen som LO-formand Harald Børsting blev overraskede over, at Dansk Metals hovedbestyrelse sagde nej til at afgive feriedage. Men alarmklokkerne burde have ringet inden da.
Erik Holstein

I fagbevægelsens andet geled mener man, at man allerede har betalt:
I 2010 blev dagpengeperioden halveret, i 2011 blev efterlønnen rundbarberet, i 2012 blev der indgået overenskomster med rekordlave lønninger. Derefter skulle man betale igen - ved at afgive en feriedag eller to.

Her begyndte tillidsfolkene at spørge, om det ikke snart var andres tur til at betale.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Modstanden gik langt bredere end ventet.
Kritikken kom ikke kun fra den yderste venstrefløj og den rebelske FOA-formand Dennis Kristensen. Det var ikke kun "the usual suspects". Det var centralt placerede tillidsmænd fra regeringspartierne, der sagde fra. Det var sindige jyske fagforeningsmænd på Socialdemokraternes højrefløj, der sagde stop.

Planerne om at ofre feriedage eller helligdage på trepartsforhandlingernes alter havde ingen gang på jord blandt fagbevægelsens medlemmer, og mange var rasende over den aftale, der så ud til at tegne sig mellem LO-formand Harald Børsting og regeringen. 

Oprøret i basis forplantede sig til lokale fagforeningsfolk. En aftale, der afgav feriedage, kunne resultere i masseflugt fra fagbevægelsen, og selv for tillidsmænd fra SF og S vejede frygten for fagbevægelsens fremtid stærkere end hensynet til deres partier.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00