Rød fløjs spirende profil: Gjerding den Grønne

PORTRÆT: Maria Reumert Gjerding (EL) træder gradvist i karakter som en af venstrefløjens stærke profiler. I de kommende år forventes miljø- og klimaordføreren i endnu højere grad at tegne sit parti udadtil. Vi tegner et portræt af en fagligt stærk grøn idealist.

Som 12-årig var Marie Reumert Gjerding dybt forarget over landbrugets giftbrug. "Der startede min interesse og beslutningen om, at jeg skulle kæmpe for miljøet og naturen. Nu er jeg 38 år, og det er holdt ved. Jeg har aldrig lavet andet.”
Som 12-årig var Marie Reumert Gjerding dybt forarget over landbrugets giftbrug. "Der startede min interesse og beslutningen om, at jeg skulle kæmpe for miljøet og naturen. Nu er jeg 38 år, og det er holdt ved. Jeg har aldrig lavet andet.” Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Da Maria Reumert Gjerding var barn, tegnede hun dødningehoveder på mælkekartonerne, hvis ikke indholdet var økologisk.

Hun havde nemlig set sig sur på dioxin-forurening, før hun overhovedet kunne stave til det.

Den grønne aktivisme er siden rykket fra køleskabet til den største landspolitiske scene, men udgangspunktet er det samme. Maria Reumert Gjerding kæmper for at sætte sine grønne aftryk.

Og hun gør det godt, hvis man skal tro partifæller, politiske modstandere og politiske iagttagere.

Troels Lund Poulsen sagde engang under et samråd om hende, at hun har sort bælte i at problematisere. Det hedder hun stadig på min telefon. ’Hende med sort bælte i at problematisere’

Mette Abildgaard (K)

Maria Reumert Gjerding er primært dygtig – lyder analysen – fordi hun ved, hvad hun taler om.

Det skyldes måske ikke mindst, at hun som regel taler om det, der er hjerteblod for både personen og politikeren Maria Reumert Gjerding.

Professionelt og privat er hendes navn nemlig uløseligt forbundet med kampen for klimaet, miljøet og den grønne omstilling. Hun er ikke karrierepolitiker, men karriere-miljø- og klimaforkæmper – med dansk politik som kamplads og Enhedslisten som holdnavn.

I partiets grøn-røde afvejning er Maria Reumert Gjerding det tungeste lod i den grønne vægtskål.

Den grønne
Maria Reumert Gjerding slugte historier om udryddelse af regnskoven, truede dyrearter og dioxin-forurening, lige fra hun lærte at læse.

Forældrene var ikke ”miljø-hippier”, som hun selv beskriver det, men det blev den unge Gjerding under opvæksten i Københavns nordvestkvarter.

”Allerede som 12-årig var jeg dybt forarget over landbrugets gift-spredning. Der startede min interesse og beslutningen om, at jeg skulle kæmpe for miljøet og naturen. Nu er jeg 38 år, og det er holdt ved. Jeg har aldrig lavet andet,” siger hun til Altinget.

Derfor startede hun i 1999 på den naturvidenskabelige basisuddannelse på Roskilde Universitet. Derfor tog hun en kandidatuddannelse i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier samme sted, og derfor blev hun i 2008 ansat som miljøpolitisk medarbejder under Per Clausen (EL) på Christiansborg.

Da hun i juni 2015 blev medlem af Folketinget, var det således naturligt, at Maria Reumert Gjerding blev sit partis ordfører for både miljø, klima, landbrug og grøn omstilling.

Ikke grøn uden rød
Men hvad med de traditionelle røde spørgsmål?

Kan man eksempelvis forestille sig Maria Reumert Gjerding som fremtidig arbejdsmarkeds- eller socialordfører?

”Næppe,” lyder hendes eget svar.

Hvorfor? 

”Fordi jeg virkelig, virkelig, virkelig brænder for det grønne. Dybt inde i mit hjerte og sjæl. Det er den sag, hele mit politiske engagement udspringer af. Jeg vil ikke sige, jeg ikke også er rød. Men der er ingen tvivl om, at mit engagement ligger meget stærkt på det grønne område.”

Der er dog en væsentlig pointe i, hvorfor grønne Maria Reumert Gjerding er medlem af et grøn-rødt parti.

Det er nemlig svært at være grøn uden også at være rød, lyder hendes egen vurdering.

”Det hele hænger meget tæt sammen. Diskussionen om vores økonomiske system hænger sammen med, hvordan vi håndterer klimakrisen, fastholder velstand og velfærd etc.”

”Jeg er medlem af Enhedslisten, fordi det er det eneste parti, som tør tage de grundlæggende diskussioner af evig vækst,” siger hun.

Dagsordenen har hun tidligere dyrket i den såkaldte degrowth-bevægelse som en del af netværket 'Ud af vækstens vold' og som medstifter af ’NOAH Modvækst’.

Fagligt stærk
I 2005 blev Maria Reumert Gjerding medlem af Enhedslisten. I 2008 blev hun medarbejder. Miljøpolitisk medarbejder lød titlen, og Per Clausen hed den nærmeste overordnede.

Han beskriver i dag en ”fagligt ekstremt dygtig medarbejder” med et ”godt blik for politiske muligheder og begrænsninger”.

Kompetencerne hos den miljøpolitiske medarbejder var så skarpslebne, at hun i flere tilfælde endda blev sat til at forhandle med embedsmænd og ministre på partiets vegne.

”Hun havde i stor udstrækning en opgave med at matche embedsværket i de ministerier, vi arbejdede sammen med. Det gjorde hun fantastisk godt. Det var helt usædvanligt for os, men afgørende for, at vi nogle gange kom igennem med ting, som ellers var svære at komme igennem med,” siger Per Clausen.

Per Clausen er i dag særligt imponeret over, hvordan hans tidligere medarbejder og senere miljøpolitiske arvtager har taget springet fra fagmedarbejder til offentligt kendt ansigt.

”Vi vidste, hun var fagligt god, men vi kunne ikke vide, om hun også var i stand til at brænde igennem i medierne. Det har hun vist sig fantastisk dygtig til.”

Vellidt vagthund
Som folketingsmedlem er Maria Reumert Gjerding stille og roligt blevet et genkendeligt navn. Sager om landbrugspakken, kystsikring og MRSA har givet medietid til politikeren, som ellers særligt har haft svært ved at vænne sig til tv-optrædender. 

De politiske modparter har i mange af de nævnte sager været Konservatives klima- og miljøordfører Mette Abildgaard og Venstres miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Selvom Maria Reumert Gjerding med egne ord er stort set uenig i alt hos de borgerlige politikere, beskriver både hun og Mette Abildgaard et særdeles godt forhold personerne imellem.

Årsagen er, at Maria Reumert Gjerding er både en ordentlig politiker og person, mener Mette Abildgaard.

”Hun er god til at dyrke relationerne og har meget charme i sit væsen. Hun er til at samarbejde med. Hendes behagelige væsen hjælper hende langt,” siger den konservative ordfører, som jævnligt fører emoji-fyldte sms-korrespondancer med sin rød-grønne kollega.

Det samme gælder ifølge Maria Reumert Gjerding for de digitale samtaler med Esben Lunde Larsen, hvis person hun beskriver i varme vendinger.

Men man skal heller ikke tage fejl af Maria Reumert Gjerding, siger Mette Abildgaard. Ikke nok med, at hun er ”en af de fagligt stærkeste i Folketinget på sit område”, så er hun også en klassisk venstrefløjs-vagthund, mener Mette Abildgaard.

”Hun stiller spørgsmål til udødelighed. Hvis hun finder en detalje i et lovforslag, så borer hun i det. Det er nok også derfor, hun er så god som oppositionspolitiker.”

”Troels Lund Poulsen (V) sagde engang under et samråd om hende, at hun har sort bælte i at problematisere. Det hedder hun stadig på min telefon. ’Hende med sort bælte i at problematisere’,” siger Mette Abildgaard om Maria Reumert Gjerding, der rent faktisk har et brunt bælte i kampsporten goshin jitsu. 
Maria Reumert Gjerding med Christian Poll (ALT), Jens Joel (S), Andreas Steenberg (R) og Pia Olsen Dyhr (SF) i april 2016. Sammen havde de kaldt klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i samråd om klimaeffekterne af landbrugspakken.

Skubbes stille ud i rampelyset
Beskrivelserne af Maria Reumert Gjerding blandt kollegaer, politiske modstandere, journalister og politiske iagttagere tegner et billede af en seriøs, saglig og samarbejdsvillig politiker. En venlig og varm person. Ikke uden bid, men heller ikke unødigt polemisk.

Derfor er det heller tilfældigt, at hun internt i partiets folketingsgruppe stille og roligt bliver skubbet længere frem i bussen, når partiet skal repræsenteres i offentligheden.

Torsdag sidste uge deltog hun eksempelvis i DR2 Debatten på sit partis vegne, og den slags kommer man formentlig til at opleve oftere fremadrettet.

Med profiler som Pelle Dragsted og Johanne Schmidt-Nielsen ude af døren, når indeværende valgperiode udløber om senest to år, trækker partiet langsomt nye profiler frem i de forreste rækker. 

Maria Reumert Gjerding er åbenlyst en af disse profiler.

Partiet er stadig rødt før grønt
En udfordring kan dog blive, at hun med sin distinkte grønne profil adskiller sig en smule fra partiets grundlæggende identitet, vurderer Altingets politiske analytiker Erik Holstein.

”Maria Reumert Gjerdings grønne prioritet svarer ikke helt til partiets. Det er stadig et klassisk socialistisk parti, hvor fordelingen af samfundets goder imellem klasserne er det væsentligste.”

”Man ser det eksempelvis i forhold til det, de stiller op over for en kommende socialdemokratisk regering. Det grønne område vil være vigtigt, men Enhedslisten vil for alvor sætte ind på kampen mod ulighed,” siger Erik Holstein.

Partiledelsen lader til at have gjort sig lignende overvejelser. Vurderingen herfra er, at Maria Reumert Gjerding derfor også skal gøre sig på andre områder end de grønne. Senest blev hun i marts demokratiordfører, hvorfor hun blandt andet taler sit partis sag i forhold til spørgsmål om partistøtte.

Trods et demokratiordførerskab er der dog et stykke fra Maria Reumert Gjerdings profil til tidligere Enhedslisten-spidser, mener Erik Holstein.

”Både Pernille Skipper, Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Rosenkrantz Theil har haft primært fokus på fordelingspolitikken. Den profil, som springer mest i øjnene i sammenligningen med Maria Reumert Gjerding, er en Ida Auken-type,” lyder vurderingen.

Dokumentation

CV – Maria Reumert Gjerding
Født i København 3. august 1978.
Opvokset i København NV.
Bosat i Gladsaxe.

Familie
Forældre: Søren Bønnelycke Gjerding og Trine Reumert Schaltz.
Tre yngre søskende: Sebastian Gjerding (journalist, Information). Helena Gjerding (advokatfuldmægtig, Foldschack & Forchhammer). Alexander Gjerding (studerende, psykologi, KU).
Gift med Christoffer. Mor til Tristan og Julius på 9 og 7 år.

Uddannelse
Grundskole og overskole (Rudolf Steiner), Vidar Skolen i Gentofte, 1985-97.
Cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier, RUC, 1999-06.

Erhverv
Projektleder, Biosa Danmark, fra 2005 til 2008.
Administrationschef, Biosa Danmark, fra 2007 til 2008.
Miljøpolitisk rådgiver, Enhedslisten, fra 2008 til 2015.
Medlem af bestyrelsen i Radius Elnet A/S fra 2013.

Politik
Folketingskandidat fra 2010.
MF fra 18. juni 2015 (Nordsjællands Storkreds).
Bl.a. ordfører for miljø, klima, landbrug og grøn omstilling.


Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion