S-SF: Aldrig mere Thor Pedersen

BAGGRUND: Oppositionen er så træt af Thor Pedersen (V) som formand for Folketinget, at den vil kræve den prestigefyldte post for sig selv, hvis magten skifter ved valget. Mogens Lykketoft er favorit, men spillet om posten er stadig åbent.
Thor Pedersens dage som folketingsformand er med stor sikkerhed talte, hvis regeringsmagten skifter ved næste valg.
Thor Pedersens dage som folketingsformand er med stor sikkerhed talte, hvis regeringsmagten skifter ved næste valg.
Niels Th. Dahl
Fakta

FAKTA:

Thor Pedersen er opstillet i Hillerød-kredsen i Nordsjællands Storkreds.

Ved sidste valg fik han 5.504 personlige stemmer og blev valgt på det 4. Venstre-mandat i Nordsjælland, lige efter finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Siden er Venstre ifølge prognoser gået tilbage til 3 mandater i Nordsjælland, og enten Thor Pedersen eller Claus Hjort Frederiksen står derfor til at ryge ud af Folketinget.

Inden valget i 2007 bebudede Thor Pedersen, at han kun ville genopstille "hvis der skulle blive et meget hurtigt valg oven på dette valg", men "hvis vi ellers får en normal valgperiode, så genopstiller jeg ikke til Folketinget". Thor Pedersen er imidlertid i dag, næsten tre år efter, fortsat folketingskandidat.

Rygter siger, at Thor Pedersen har aftalt med sin kreds, at han kan trække sig fra sit kandidatur med et halvt års varsel.

SF's gruppeformand Ole Sohn udbragte en lille skål med sine partifæller på det første gruppemøde umiddelbart inden Folketingets åbning tirsdag i sidste uge. Da han løftede glasset, sagde han til gruppen, at "så kan jeg vist også godt love, at det bliver sidste gang, vi kommer til at stemme for Thor Pedersen som formand."

Det var der mange af SF'erne, der var ualmindeligt glade for at høre. Utilfredsheden med Folketingets formand Thor Pedersen har nemlig vokset sig større og større gennem de tre år, hvor han har siddet på posten - så stor, at flere i gruppen glædede sig over, at han kunne vælges uden en formel afstemning i salen.

"Det ville simpelthen være fysisk vanskeligt for os at føre fingeren frem til den grønne knap," siger et SF-folketingsmedlem.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00