Sådan ændrer nye valgregler din stemmeseddel

NY VALGLOV: To nye tilføjelser til valgloven skal være med til at styrke Folketingets legitimitet, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Men hvad betyder de, og hvilke partier gør brug af dem? Få overblik her.

Arkivfoto fra folketingsvalget i 2007.
Arkivfoto fra folketingsvalget i 2007.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Inden for det næste halve år skal danskerne til valgurnerne for at stemme til folketingsvalget.

Men til forskel fra forrige valg vil vælgerne denne gang opleve, at flere partier ikke har oplistet deres kandidater alfabetisk. Derudover kan det personlige kryds også ende med at have en større indflydelse end tidligere.

Folketinget besluttede nemlig i 2017 at tilføje to yderligere opstillingsmuligheder til valgloven. Det betyder blandt andet, at det ikke længere behøver at være en fordel at have et efternavn, der starter med A frem for Å, hvis man vil vælges til Folketinget.

Dokumentation

Sådan bruger partierne ændringerne
Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten er de eneste tre partier, der ikke gør brug af de nye tilføjelser til valgloven.

Konservative har ændret sine vedtægter, således at partiet fremover vil gøre brug af prioriteret sideordnet opstilling, men vedtægterne træder ikke i kraft før efter det kommende folketingsvalg.

For resten af Folketingets partier vil stemmesedlerne komme til at se anderledes ud ved valget. Få overblik over, hvordan partierne bruger ændringerne af valgloven:

Radikale
Radikale gør brug af både prioriteret sideordnet opstilling og valg på personlige stemmer. Formen varierer dog fra storkreds til storkreds. I Nordjyllands Storkreds gør Radikale fortsat brug af sideordnet opstilling, hvor der er en nomineret kandidat i hver opstillingskreds, og resten af listen er alfabetisk.

I Østjylland og på Fyn gør partiet brug af prioriteret sideordnet opstilling i form af den såkaldte roterende alfabetiske rækkefølge. Det betyder, at den nominerede kandidat i opstillingskredsen står øverst, og vedkommendes efternavn afgør den efterfølgende rækkefølge. Det betyder eksempelvis, at hvis vedkommende hedder Jensen til efternavn, vil resten af kandidaterne på listen være rangeret alfabetisk fra J og fremdeles.

I Vestjylland, Sydjylland, Sjælland og Nordsjælland stemmer partiets delegerede om rækkefølgen. Dermed vil den nominerede kandidat i hver enkelt opstillingskreds stadig stå øverst i den opstillingskreds, men resten af rækkefølgen vil være ens i hele storkredsen.

Det er samme model, der bruges i Københavns Storkreds, men her er det til forskel fra de andre kredse partiets medlemmer, der har stemt om rækkefølgen. I Københavns Omegn er der også tale om næsten samme form, hvor der er valgt, hvem der skal have andenpladsen og tredjepladsen i hele storkredsen, mens resten af listen er alfabetisk.

Nye Borgerlige
Den nye dreng i klassen, Nye Borgerlige, gør brug af prioriteret sideordnet opstilling. Partiet vælger en spidskandidat i hver storkreds, der skal stå øverst. Nummer to på listen vil blive den lokale folketingskandidat i den pågældende opstillingskreds, hvis der er en. Partiet gør ikke brug af den nye mulighed for valg på kun personlige stemmer.

SF
I storkredsene København, Københavns Omegn, Sjælland, Fyn, Østjylland og Vestjylland gør SF brug af den nye mulighed for at lave prioriteret sideordnet opstilling. Derudover vil alle partiets nye folketingsmedlemmer udelukkende blive valgt på personlige stemmer.

Liberal Alliance
Simon Emil Ammitzbøll-Billes eget parti har også taget begge nye ændringer i brug. Partiet har prioriteret sideordnet opstilling, hvor der lokalt i hver storkreds er blevet valgt en spidskandidat, og en efterfølgende rækkefølge, der gælder på alle stemmesedler i storkredsen.

Dansk Folkeparti
Partiet bag beslutningsforslaget, der gav anledning til tilføjelserne, gør brug af både prioriteret sideordnet opstilling og valg på personlige stemmer. Partiet vil ved dette valg gøre brug af en såkaldt rullende stemmeseddel, hvilket betyder, at nummer et på listen i opstillingskreds et i storkredsen bliver nummer to på listen i opstillingskreds to og så fremdeles.

Alternativet
Alternativet gør brug af prioriteret sideordnet opstilling i alle storkredse med undtagelse af Bornholm. Alle steder med undtagelse af Nordjyllands Storkreds vil stemmesedlen være ens i hele storkredsen. Alle kredse med undtagelse af Bornholm og Københavns Omegn har en decideret spidskandidat.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00