Overblik: Sådan er vælgerne vandret siden sidste valg

VANDRINGER: En del vælgere vil sætte deres kryds et andet sted, end de gjorde sidst, der var folketingsvalg. Altinget giver dig her et overblik over, hvordan vælgerne har bevæget sig i denne valgperiode.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Om fire uger skal vælgerne sætte deres kryds i stemmeboksene landet over.

Heraf vil 37 procent gøre noget andet end ved folketingsvalget i 2015.

Det viser den seneste analyse af vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Dokumentation

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Den er baseret på 8.383 interviews foretaget af Kantar Gallup og 3.108 interviews foretaget af Norstat i perioden 1/1-19 til 31/3-19. I alt er det 11.491 interviews med i analysen ("ved ikke" mv. fraregnet). Der er p.t. i alt 4.227.309 vælgere.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på omtrent 4.227 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2015 og Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger fra februar. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2015 (SI 2015), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2015, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2015 (IS død).


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00