SF har den største vælgerreserve

MENINGSMÅLING: S-vælgerne er vilde med SF, mens Radikale scorer overraskende dårligt som vælgernes andetvalg. Hos de borgerlige giver målingen håb om mere fremgang til LA, mens Konservative har mindre potentiale end ventet.
Enhedspartiet: Alliancen mellem Thorning og Søvndal har gjort SF enestående poupulær blandt S-vælgerne, hvor 75 procent ser SF som det nærmeste alternativ. Kun 8 procent af S-vælgerne betragter Radikale som det naturlige alternativ.
Enhedspartiet: Alliancen mellem Thorning og Søvndal har gjort SF enestående poupulær blandt S-vælgerne, hvor 75 procent ser SF som det nærmeste alternativ. Kun 8 procent af S-vælgerne betragter Radikale som det naturlige alternativ.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

Denne undersøgelse vidner om, at den konservative krise er endnu dybere end antaget, og at deres kernevælgere falder fra i rå mængder.

Johannes Andersen
Valgforsker, lektor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet

SF er uden sammenligning det parti, flest vælgere ser som det bedste alternativ til deres eget parti. Hele 28,2 procent af de vælgere, der ikke stemmer SF i dag, anser SF for det næstbedste parti. Til sammenligning er der kun 10,2 procent og 8,2 procent, der betragter henholdsvis Dansk Folkeparti og Konservative som de næstbedste partier.

Meningsmålingen fra A&B Analyse foretaget for Altinget.dk i marts 2011 tager udgangspunkt i de seneste vejede gennemsnit fra professor Søren Risbjerg Thomsen. Ud fra de aktuelle styrkeforhold mellem partierne er svarpersonerne blevet bedt om at udpege det parti, de ville stemme på, hvis de ikke kunne stemme på deres førsteprioritet.

Målingen er egnet til at afdække de enkelte partiers vælgerpotentialer, ligesom det kan godtgøre, hvor populære de forskellige partiers nærmeste samarbejdspartnere er hos de respektive vælgergrupper. En række af tallene er yderst overraskende.

Midten ingen magnet
Umiddelbart kunne man forvente, at partier, der ser sig selv placeret nær den politiske midte, havde de største vælgerpotentialer. For midterpartier burde i princippet kunne tiltrække vælgere fra begge sider.

Dokumentation

Spørgsmålet lød:
Hvilket parti ville du foretrække, hvis du skulle stemme på et andet parti end din førsteprioritet (hvad anser du som det "næstbedste" parti)?

SF28.2 pct.
Socialdemokraterne15.2 pct.
Venstre13.7 pct.
Liberal Alliance13.2 pct.
Dansk Folkeparti10.8 pct.
Konservative8.2 pct.
Enhedslisten5.4 pct.
De Radikale5.2 pct.

Meningsmålingen fra A&B Analyse er udført for Altinget.dk i perioden 3/3 - 8/3 2011. Målingen er foretaget på nettet på baggrund af 1099 repræsentativt udvalgte svarpersoner.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00