Skindemokrati

Folketingets såkaldte "ben-register" er skin-demokrati, skriver Rasmus Nielsen i sin ugentlige klumme. Som det fremstår i dag, kan man ikke stole på det, når f.eks. en fødevareminister glemmer sine Danisco-aktier. Folketingets Præsidium har et problem.
Rasmus Nielsen

Som erhvervsjournalister ikke bør eje aktier, slet ikke i de selskaber, de skriver om, burde en fødevareminister ikke eje aktier i Danisco.

Rasmus Nielsen
Redaktør, Altinget.dk
Der er sager på bordet i Folketingets Præsidium, der mødes onsdag for at tage fat på det nye folketingsår. Folkestyrets bestyrelse skal granske redegørelsen fra løsgænger Peter Brixtofte, der havde ansat den samme mand i to jobs: Dels som fuldtids medlemssekretær i Folketinget uden loft over arbejdstiden, dels som direktør for sit tyrkiske ejendomsmæglerfirma.

Mon ikke også de fem erfarne politikere vil drøfte ugens kritik af husets frivillige medlemsregister over tillidshverv, lønnede stillinger og andre interesser?

Først på året lod 121 af Folketingets 179 medlemmer sig registrere, herunder daværende fødevareminister Mariann Fischer Boel (V): ”Intet at deklarere”.

Som nyudnævnt dansk EU-kommissær med ansvar for EUs primære udgiftsområde, landbrugspolitikken, kom Boel i mediegyngen, da bl.a. viste sig, at hun indtil 20. september i år havde ejet aktier i fødevare-giganten Danisco til en værdi af ca. 100.000 kr., arvet fra sine bedsteforældre. Denne interesse-mæssigt betydende aktiebesiddelse var ikke opgivet til Folketinget i januar, selv om aktiebesiddelser over 50.000 kr. skal på listen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00