Snit af målinger: Venstre står til at miste 11 mandater

RISBJERGSNITTET: Hvis der var valg i dag, ville Venstre stå til det dårligste valgresultat i 30 år. Det viser Altingets nyeste vægtet snit af målinger.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Meningsmålingerne er ikke et akut problem for Ellemann, for der er ingen, der udfordrer hans lederskab foreløbig. Men målingerne medvirker til den nedadgående spiral, hvor Ellemann får et fiasko-stempel trykket på sig. Den hårdt prøvede Venstre-leder har efterhånden brug for en succesoplevelse.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

Allerede under Løkke røg Venstre i perioder ned omkring 15 procent, og Venstre skal måske vænne sig til, at partiets naturlige niveau nu ligger på 15-20 procent.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator
Fakta
Risbjergsnittet
Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra YouGov/BT, Epinion/Altinget & DR og Voxmeter/Ritzau gennemført i september måned.

I alt er der 6.720 interview med i opgørelsen (fraregnet 'ved ikke'-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint der skal flyttes for at få det nye snit.

Den statistiske usikkerned er +/- 1,1 procentpoint.

Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for, hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).

Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og "andre" er med i beregningerne. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Snittet kan citeres som "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget".

En fjerdedel af Venstres folketingsgruppe står til at ryge ud af Folketinget, hvis der var valg i dag.

Det viser et nyt kvalitetsvejet snit af målingerne i september, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge snittet står Venstre til at få 17,3 procent af stemmerne, hvilket kan veksles til 32 mandater. Dermed vil partiet miste 11 ud af de 43 pladser i Folketinget, som det fik ved folketingsvalget i juni 2019.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00