Største stemmeskred i syv år

NYHED: Februars syv meningsmålinger flytter alle ekstraordinært mange stemmer fra S til DF. Lotte Bundsgaard (S) mener partiet snart genfinder formkurven, mens Kristian Thulesen Dahl (DF) regner med at beholde mange af de nye vælgere.
Rasmus Nielsen

Det er for mig kun en drøm, at vi bliver større end Socialdemokraterne.

Kristian Thulesen Dahl
Gruppeformand (DF)
Fakta
Største vælgerskred (min. 5 pct.) i meningsmålinger siden 1990 (sum af alle partiudsving på en måned).
  • Okt. 1997: 6,4
  • Dec. 1998: 9,4
  • Feb. 2005: 5,5

    Til sammenligning vælgerskred ved valg i samme periode (ændring fra valg til valg):

  • FV-94: 10,0
  • FV-98: 12,0
  • FV-01: 13,3
  • FV-05: 7,6

  • Kilde: Søren Risbjerg Thomsen, professor
    Det er polariseringen af værdidebatten i kølvandet på Muhammedkrisen, der i februars syv meningsmålinger fik danske vælgere til i usædvanligt omfang at skifte parti. Ikke siden Nyrups efterlønsssag sidst i 1998 har så mange vælgere skiftet ståsted på en måned.

    I rå tal viser det nye månedssnit af meningsmålinger, som Altinget.dk laver på grundlag af professor Søren Risbjerg Thomsens metode, at S fra januar til februar har mistet fire procentpoint (til 22,3), mens DF går fire procentpoint frem (til 17,0).

    "Den kraftige polarisering i værdidebatten, mest tydeligt i modsætningen mellem Politiken og Jyllands-Posten, satte gang i vælgervandringen. Den var fra januar til februar ligeså stor, som vi normalt ser i løbet af en valgkamp. Alle meningsmålinger peger på det samme, så der er ingen tvivl om tendensen. Værdispørgsmålet om hvor forstående man skal være over for muslimer, som føler sig krænkede på grund af tegningerne, er simpelthen en sag, der får vælgere til at skifte parti," siger professor Søren Risbjerg Thomsen, Aarhus Universitet.

    I mandater taber S syv mandater fra januar til februar til nu kun 40, mens DF tilsvarende går syv mandater frem til nu 30.

    Altinget logoChristiansborg
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00