Stol på Altingets neutralitet

KLUMME: I en tid med fake news er der virkelig brug for neutrale, pålidelige medier, brugerne kan stole på. Altinget opfattes af langt de fleste som neutral, noterer chefredaktør Rasmus Nielsen.

Er DF med, er vi ikke.

Med de ord gav Enhedslistens Frank Aaen sidst i 1999 i grunden startskuddet til det, der skulle blive Altinget.dk: en uvildig, neutral netavis om politik, man gerne skulle kunne stole på. Placeret i det modsatte ringhjørne af fake news.

Vi havde fået den tanke at levere indhold til de dengang ret nye partiportaler på nettet, der var sparsomme på indhold. Som journalist ville jeg helst arbejde for alle. Men med Frank Aaens udsagn kunne det jo ikke ske.

Så blev det til Altinget.dk, som skulle være uafhængig af partiinteresser – og langt senere, i efteråret 2016, spurgte vi brugerne, hvordan de opfatter vores journalistik. Det kan godt tåle dagens lys.

Vi inddeler i den årlige brugerundersøgelse fra Peytz & Co. læserne i gratister (forsiden) og betalende fagportaler (de hen ved 20 betalingsportaler).

- Når du tænker på Altinget, tænker du det så som partipolitisk neutralt?

Blandt gratisterne svarer 74,8 procent ja, mens tallet for abonnenter er helt oppe på 86,8.
Overvejende højreorienteret? Ja, svarer 5,5 procent af gratisterne og 1,8 af de betalende læsere. Og nu kommer det så til sammenligning: Overvejende venstreorienteret: Ja, svarer andre 5,5 procent af alle de gratister, der deltog i brugerundersøgelsen i oktober 2016. 1,7 procent af abonnenterne mener det samme. Kan opløbet være mere tæt?!

Altså: Langt de fleste opfatter os som partipolitisk neutrale, mens præcis lige store, små mindretal opfatter os som henholdsvis højre- og venstreorienterede. Det er vi svært tilfredse med. Ja, en kende stolte over.

Den nye chefredaktør fra 1. maj Jakob Nielsen skal bære denne neutralitetens fakkel videre. Den byrde vil han bære med lethed, for det er i forvejen hans særkende. Bare spørg på partikontorerne. 

I denne skrækkelige tid med fake news er der så meget brug for pålidelig formidling. I skal kunne stole på dét, vi skriver. I skal kunne stole på, at vi går efter argumentet snarere end efter ideologien. 

Tænk på, at uanset hvilket politisk standpunkt, du kan formulere, vil vi have en abonnent, der forfægter det modsatte synspunkt. Derfor er det ikke interessant, hvis udgiveren eller journalisten selv mener noget.

Bevares, det må være skægt at skrive avisledere med kant. Og i et andet liv ville jeg elske at skrive ledere i Politiken, Jyllands-Posten, Information, Børsen.

Men nej, moderne medier gør godt i at være helt neutrale i den journalistiske dækning. Til gengæld giver vi plads til det velunderbyggede og nok så skrappe synspunkt i vores voksende debatstof, som redaktøren Søren J. Damm tegner. Hér kan du elske at hade synspunkter. Dét er bestemt også en politisk drivkraft. Bare genrerne altså holdes adskilt.

 

Forrige artikel Folkemødet IV: Bravo - men Bornholm skal yde Næste artikel Rasmus Nielsen: Derfor stopper jeg som direktør Rasmus Nielsen: Derfor stopper jeg som direktør
 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Skæv EU-dækning

  Der er et afgørende område, hvor Altinget er hamrende skævvredet: EU-politikken. Blandt de fast debattører ikke en eneste EU-skeptiker, EU-kritiker, endsige EU-modstander. I et land, hvor man ikke tør sende EU-spørgsmål til folkeafstemning, for svaret vil oftest være: Nej til mere EU....

 • Anmeld

  Henrik Blkgaard · Selvstændig, tidl. lektor

  Neutralitet findes ikke

  Neutralitet findes ikke i journalistik, ligesom i livet. Alene journaliststandens politiske bias umuliggør neutralitet. Tillad mig at foreslå en erstatning for både "neutralitet" og "tenderet objektivitet".
  "Nuanceret saglighed" er mit forslag. Saglighed, fordi der skal holdes fokus på sagen. Nuanceret, fordi enhver sag kan ses fra mange sider. Min inspiration er Kierkegaards opgør med menneskelig objektivitet og Storm P, der lader en mand sige: "Denne sag kan ses fra flere sider, så jeg vil bede d'Herrer sætte sig i en rundkreds."

 • Anmeld

  Christian X

  Altinget er vigtig

  Når vi i årevis har haft svenske medietilstande i visse dele af pressen:
  Information udøver censur - selv overfor fakta.
  Politikken er ensidig kulturradikal.

  De to medier har søgt at udøve holdningstyranni på ryggen af den mediestøtte, de har modtaget af staten.

Retspolitisk strammerkurs bliver mejslet i sten med coronakrisen

Retspolitisk strammerkurs bliver mejslet i sten med coronakrisen

ANALYSE: De seneste strafskærpelser mod coronakriminalitet er endnu et element i en retspolitisk opstramning, der slog igennem ved valget i 2001. Efter coronaepidemien vil borgernes tryghed have vundet mere land fra den individuelle frihed.