Stor kortlægning: Alle spørger, hvor landbrugets magt i Venstre kommer fra. Her er svaret

Altinget har gennemgået 504 medlemmer af Venstre for at forstå, hvad landbrugets magt i og over Venstre handler om. Gå på opdagelse i hele kortlægningen her.

Med Troels Lund Poulsen som ny formand er det nu landbrugets mand, der står i spidsen for Venstre.
Med Troels Lund Poulsen som ny formand er det nu landbrugets mand, der står i spidsen for Venstre.Foto: Jan Unger/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Alle er tilsyneladende enige om, at landbrugets magt over Venstre er stor.

Men hvor kommer den magt egentlig fra?

Det kan Altinget med en ny, omfattende kortlægning for første gang tegne et mere detaljeret billede af.

For mens landmændene udgør en forsvindende lille del af det samlede vælgerkorps – og bare tre procent af Venstres vælgere – ser det helt anderledes ud i store dele af partiorganisationen i det gamle bondeparti. 

Læs også

Det viser Altingets systematiske gennemgang af 504 personer, der sidder i alt fra folketingsgruppen og hovedbestyrelsen til kommuneforeningerne og de mindste lokale vælgerforeninger.

Kortlægningen fastslår, at landbruget udgør en stor og uomgængelig minoritet med en vidt forgrenet dominans i partiets organiserede bagland.

Du kan dykke ned i hele Altingets kortlægning af Venstre her. Og så kan du læse en analyse af, hvilket dilemma landbrugets magt i Venstre udgør for den kommende formand, Troels Lund Poulsen, og hele partiet her.

 

 

 

Læs også

Fakta

Sådan har vi gjort

Vi har undersøgt alle medlemmer af folketingsgruppen, forretningsudvalget og hovedbestyrelsen og alle Venstres borgmestre og medlemmer af Europa-Parlamentet. Derudover indgår alle formændene for Venstres kredsbestyrelser, kommuneforeninger, regionsbestyrelser og lokale vælgerforeninger.

Vi har dermed kortlagt store dele af Venstres partiorganisation. Der er en del personer, som sidder i flere forskellige foreninger eller bestyrelser i partiet, men vi har kortlagt i alt 504 forskellige medlemmer af Venstre.

Der er taget udgangspunkt i Venstres egen oversigt over formænd, der kan findes her. Enkelte lokale vælgerforeninger fremgår ikke af oversigten. De er medtaget, hvis det har været muligt at lokalisere dem på Venstres lokale hjemmesider eller sociale medier.

En person bliver regnet som tilknyttet til landbruget, hvis vedkommende, så vidt det har været muligt at identificere, er landmand eller tidligere landmand (og deltids/fritidslandmænd), er vokset op i et landmandshjem eller tidligere har været ansat i en virksomhed eller en interesseorganisation, der har en tæt forbindelse til landbruget.

Det gælder for eksempel DLG, Landbrug & Fødevarer, forskellige maskinstationer, der udlejer landbrugsmaskiner, eller virksomheder, der producerer æggebakker eller maskiner til tørring af minkskind.

‪For dem, der er vokset op i et landmandshjem, gælder det, at det er noget, de selv har lagt vægt på i for eksempel interview eller på kandidatprofiler.

Kortlægningen er baseret på research på primært Krak, Linkedin, Facebook, kandidatprofiler i forbindelse med folketings-, kommunal- regionsrådsvalg, CVR-registret, lokale medlemsblade, partiforeningers hjemmesider og interview i medier.

Der er ganske få personer, hvor det ikke har været muligt at finde ud af, om de er forbundet til landbruget. I de tilfælde indgår de pågældende personer i gruppen af medlemmer, der ikke har en forbindelse til landbruget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024