Kommentar af 
Camilla Søe

Udskamningen af Marie Bjerre er en fornærmelse og udtryk for eklatant uvidenhed

Det er et hån at påstå, at Marie Bjerre "bijobber" som minister, fordi hun insisterer på også at være mor for sit barn. Den slags forhistoriske kvindesyn hører hjemme på et museum, skriver Camilla Søe.

Som minister er man meget lidt til rådighed hele tiden, og det være sig uanset, om man er en mor-minister eller far-minister, skriver Camilla Søe.
Som minister er man meget lidt til rådighed hele tiden, og det være sig uanset, om man er en mor-minister eller far-minister, skriver Camilla Søe.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Camilla Søe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bedst som danskerne skulle til at pakke arbejdscomputeren sammen og holde en velfortjent (og sidste) bededag, inden den officielt er afskaffet på arbejdsudbuddets alter, skabte et debatindlæg bragt torsdag i Nordjyske røre på sociale medier.

Indlæggets skribent er fortidsøglen Peter Dahlgaard, som kort efter indlæggets udgivelse blev ramt af en meteorregn af kritik. Og man forstår godt hvorfor.

Under overskriften: "Er minister kun et bijob?" får Dahlgaard udskammet digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) i en sådan grad, at man skulle tro, han havde boet under en sten de sidste mange år, hvor debatten om kvinders balance mellem arbejdsmarked og familie har stået på.

Marie Bjerre gør sig slet og ret skyldig, ifølge Dahlgaard, i at være en dårlig mor, fordi hun nogle gange tager sin baby med på arbejde på Christiansborg.

Men hun svigter øjensynligt også de borgere, der har betroet hende deres kryds på stemmesedlen. For som han skriver: "Marie Bjerres job i Folketinget er et kald, som Danmarks borgere har valgt hende til i tillid til, at hun gør en helhjertet fuld indsats for riget – og ikke et bijob ved siden af børnepasning."

Hvis indlægget blot var ét enkelt fortidslevn, ville de fleste nok trække på skulderen

Camilla Søe

Jeg er ikke selv minister, men jeg danner par med landets kulturminister (Jakob Engel-Schmidt, red.) på privatfronten, og det gør mig trods alt i stand til på tætteste hold at observere, hvad en ministergerning kræver.

Før nogen beskylder mig for at klynke på regeringens eller min partners vegne, vil jeg gerne understrege, at det er et privilegium at være minister. Men at kalde det et bijob er både en fornærmelse og udtryk for eklatant uvidenhed.

Langt de fleste ministre elsker deres arbejde – det gælder især også Jakob (Engel-Schmidt, red.) – men ministergerningen er indiskutabelt forbundet med lange arbejdsdage og meget lidt fritid. Man er til rådighed hele tiden, og det være sig uanset, om man er en mor-minister eller far-minister.

Derudover kan jeg som medlem af partiet med sikkerhed i stemmen sige, at Venstres elendige meningsmålinger ikke skyldes, at Marie Bjerre er mor til lille nyfødt baby. Jeg har ikke ord nok i denne klumme til at liste alle årsagerne op, men Bjerres prioriteringer er ikke på listen.

Hvis blot Dahlgaards indlæg var ét enkelt fortidslevn, ville de fleste nok trække på skulderen. Men indlægget lægger sig i halen af andre situationer, hvor kvindelige politikere udsættes for sexisme.

En ny undersøgelse har for eksempel vist, at mere end hver fjerde kvindelige kandidat under 40 år blev udsat for seksuel chikane under valgkampen i november. Og er man heldig at opnå valg og tillader sig at få børn i samme periode, bliver man hurtigt genstand for kritik.

Læs også

Således måtte en konservativ folketingskandidat finde sig i at blive kritiseret under valgkampen, fordi hun var gravid. "Jeg kommer i tanke om Egon Olsen. Alt er timet og tilrettelagt, lige til at gå til, det ville en barselsorlov med høj løn også være," skrev folk og omtalte hende som en spildt stemme.

Vi vil så gerne have flere kvinder til at deltage i det politiske rum, men vi vil også gerne have, at kvinder får børn, mens de stadig er forholdsvist unge og kan reproducere uden for meget hjælp fra det offentlige.

Kvindeudskamningen fortsætter i Dahlgaards indlæg, hvor han skriver: "Marie skal så først have afsluttet amningen, bleen lagt færdig m.v. og gjort sig anstændig, før hun er seriøs til at deltage i landets ledelse."

Her udstiller han sit eget forhistoriske kvindesyn, hvor en kvinde skal føde børn, passe dem, passe et job og gøre sig anstændig for at blive taget seriøst.

Jeg vil gerne have flere kvindelige politikere, men det er en uskik at kræve, at de vælger mellem deres familie og deres karriere

Camilla Søe

Jeg husker ikke, at Peter Dahlgaard eller andre rettede de samme hårde ord mod Marie Bjerres mandlige kollegaer, der afholdt barsel i sidste valgperiode, ligesom at man heller ikke taler om "karrieremænd", selvom man flittigt bruger ordet "karrierekvinde" om kvinder, der er mere ambitiøse end gennemsnittet.

Den slags holdninger hører efterhånden mere til på et museum end i debatspalterne.

Vi skal overveje grundigt, hvad det er for nogle politikere, vi gerne vil have, for til syvende og sidst vil langt de fleste nok vælge deres familie, hvis valget står mellem familielivet og en politisk karriere.

Sådan behøver det heldigvis ikke at være. Vi vil gerne have, at politikere er rigtige mennesker, som vi er nysgerrige på, hvilket understreges af Googles anbefalede søgeresultater, hvis man skriver en politikers navn i søgefeltet. Her afsløres, at vi især er nysgerrige på de folkevalgtes ægteskabelige forhold (og særligt skilsmisser), deres børn og deslige.

Jeg håber, at Peter Dahlgaard kun er én af få tilbageværende kulturelle dinosaurere, og jeg vil glæde mig til at byde ham velkommen til vores tidsalder, hvor familieliv og karriere går hånd i hånd – også selvom du er kvinde i den fødedygtige alder.

Det omtalte debatindlæg bragt i lokalavisen Nordjyske er ikke udgivet digitalt. Men i en leder afviser redaktionschef Kathrine Lykkegaard Jeppesen, at avisen bidrager til "mor-udskamning" af Marie Bjerre ved at optage det pågældende indlæg i sine debatspalter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Camilla Søe

Konsulent og talentchef, Geelmuyden Kiese, initiativtager, #enblandtos, medlem, Venstre
cand.ling.merc. (CBS 2016)

0:000:00