Ugen i dansk politik: OK21, seks samråd og afhøringer i Tibetkommissionen

OVERBLIK: Seks ministre skal i samråd, høring om landdistrikter, afhøringerne i Tibetkommissionen fortsætter og så får Altinget helt nyt design. Få overblik over den kommende uge i dansk politik. 

Torsdag er der åben høring om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikter
Torsdag er der åben høring om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterFoto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Mandag
Ugen starter anderledes for de mindste elever i folkeskolen, der nu får lov til at møde fysisk i skole igen. Det gælder for børn i 0. til 4. klasse, mens de ældre klasser foreløbig skal fortsætte med hjemmeundervisning.

Tirsdag
Altinget får nyt look. ”Vi slukker for det Altinget, du kender, og tænder for et helt nyt Alting i et mere moderne design og med meget bedre muligheder for at finde frem til Altingets unikke indhold om dansk politik,” skriver Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, om det nye design. 

I Salen skal folketingsmedlemmerne blandt andet færdigbehandle og stemme om aftalen fra december, der skal sikre 775.000 grønne biler på vejene i 2030. Derudover er der blandt andet et beslutningsforslag om at undtage mindre foreninger fra hvidvaskningsreglerne og persondataforordningen på dagsordenen – en sag, som Altinget tidligere har beskrevet her.

Klokken 14.00 skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om anvendelse af smitteopsporing via spildevand til bekæmpelse af covid-19. 

2030-netværket holder møde, hvor der blandt andet præsenteres nyt formandsskab ved Clara Halvorsen og Sara Krüger Falk.

Onsdag
Regeringen med udenrigsminister Jeppe Kofod og Danmarks techambassadør, Anne Marie Engtoft Larsen, i spidsen præsenterer sin nye techstrategi. Det sker klokken 14.30.

10. februar er det nøjagtig fem år siden, at tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg udsendte den nu famøse pressemeddelelse om tvangsadskillelse ægtefæller på asylcentre, som førte til, at der i sidste uge blev rejst danmarkshistoriens sjette Rigsretssag.

I Folketingssalen er der spørgetid, hvor regeringens ministre svarer på oversendte spørgsmål. 

Klokken 13 skal forsvarsminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd i hver deres udvalg. Forsvarsministeren er kaldt i åbent samråd af Konservative om Forsvarets aftale med rengøringsvirksomheden ISS, som i 2019 modtog 6.289 klager fra Forsvarets ansatte over virksomhedens serviceniveau.

Miljøministeren skal følge op på kritikken af Danmarks naturbeskyttelse, som ifølge eksperter ”halter bagefter”. Her skal hun blandt andet svare på, hvordan det kan være, at der ligger omkring 50.000 marker i Danmarks 'beskyttede' naturområder. Altinget har tidligere vist, at 90 procent af beskyttede havområder reelt ingen beskyttelse har.

Torsdag
Tibetkommissionen fortsætter den nye runde af afhøringer, som blev startet i januar. Klokken 09.30 skal Kim Lykke Østergaard og Mogens Bendiks Knudsen fra Københavns Politi afhøres.

I Folketingssalen skal politikerne andenbehandle den nye epidemilov og diskutere forskellige beslutningsforslag fra oppositionen om blandt andet en national cykelstrategi og en national strategi for bekæmpelse af trafikstøj.

Klokken 14 er der åben høring i Landstingssalen på Christiansborg om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikter. Fokus bliver at ”afdække karakteren af problemet” og ”følge op de anbefalinger, der blev lanceret i 2015 for at afhjælpe problemet”. Høringen er arrangeret af Erhvervsudvalget og Udvalget for Landdistrikter og Øer, og det vil blive vist live på Folketingets hjemmeside.

Derudover skal hele tre ministre i åbent samråd. Klokken 10.15 skal justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om to terrordømte brødres svindel med nemID, klokken 11 skal indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) i samråd om stigende priser til bestemte byggegodkendelser efter ny certificeringsordning, og klokken 13 skal socialminister Astrid Krag (S) i samråd om kommunernes hjælp til personer med handicap.

Fredag
Ifølge planen indleder kommunerne de afsluttende overenskomstforhandlinger 12. februar, hvis parterne formår at lande en aftale på statens område inden da. Går det uden gnidninger er det til sidst regionernes tur 19. februar. 

Afhøringerne i Tibetkommissionen fortsætter også. Her skal Steffen Qvist Wied fra Forsvarets Efterretning og Carsten Holder fra Københavns Politi afhøres.

Fredag eftermiddag går Folketinget på vinterferie, og det samme gør mange danskere.

Søndag
Finn Nørgaard Prisen uddeles for sjette gang på årsdag for drab Finn Nørgaards død under angrebet på Krudttønden i 2015. Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil være blandt talerne ved prisuddelingen, der vil blive livestreamet på Facebook.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00