Ugen i dansk politik: Regeringen vil præsentere den store genåbningsplan

Regeringen forventer at kunne blive enig med partierne om en plan for genåbning frem mod sommer, og sundhedsministeren skal forklare, hvorfor det ikke går bedre med smitteopsporingen. Få kalenderoverblikket over den nye uge i dansk politik.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

En frisk uge er i gang, og her får du overblikket over de større planlagte begivenheder i dansk politik.

Mandag
Fra i dag hæves forsamlingsloftet for grupper udendørs til ti personer, og enkelte andre coronarestriktioner bliver ophævet eller ændret.

Se hovedpunkterne i den seneste genåbningsaftale her.

Tirsdag
Mange har formentlig set frem til denne dag, for her har regeringen annonceret, at vi får den langsigtede plan for den videre genåbning af landet.

Formålet med planen er at give overblik over, hvilken rækkefølge de forskellige dele af samfundet kan åbne i.

Regeringen skal blive enige med et flertal i Folketinget om planen, men Mette Frederiksen har sagt, at hun forventer at kunne præsentere planen den 23. marts. Samtidig vil befolkningen få besked om, hvad der kan åbne efter påske.

  • Klokken 13 er der møde i Folketingssalen.

  • Klokken 13.15 skal miljøminister Lea Wermelin (S) i åbent samråd om ophugning af skibe i Indien. Hun skal redegøre for sin holdning til de arbejdsmiljømæssigt "uforsvarlige" forhold ved ophugningen. Wermelin skal også forklare, hvordan det hænger sammen, at EU Kommissionen ikke kan godkende de indiske strandværfter, når Mærsk finder, at forholdene er i orden.

  • Klokken 17.45 skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om, hvordan langtidsledige kommer i beskæftigelse igen. Ministeren er blandt andet blevet spurgt om, hvad regeringen gør for at hjælpe langtidsledige i job, når virksomhedspraktik, løntilskud og jobcentrene delvist er lukket ned. 

Onsdag
Kommunernes Landsforening indleder sin årlige konference om rusmidler, som i år holdes online og løber over tre dage. Hovedtemaet er, hvordan man kan sikre, at udsatte borgere får mere ud af rusmiddelbehandlingen.

Konferencen Kræftpolitisk Forum 2021 afholdes af Kræftens Bekæmpelse, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper og Danish Comprehensive Cancer Center. Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen er blandt talerne.

  • Klokken 13 er der møde i Folketingssalen.

  • Klokken 14 skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et samråd forklare, hvorfor den danske succesrate med hensyn til smitteopsporing er så relativt beskeden i forhold til andre lande.

Torsdag
Tre samråd er på programmet:

  • Klokken 10 skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forklare, hvorfor regeringen ikke bad coronaekspertgruppen om at regne på, hvad det vil betyde for udviklingen i coronasmitten at åbne for, at elever i 5. til 8. klasse kan komme tilbage i skole.

  • Klokken 10.15 skal justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om at få andre lande til at hjemtage egne borgere til afsoning. Dansk Folkeparti har bedt ham redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at få Rumænien og andre lande til at tage imod deres egne borgere til afsoning i hjemlandet.

  • Klokken 14 er det erhvervsminister Simon Kollerup (S) og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S), der skal udspørges om de negative beskæftigelsesmæssige konsekvenser for Nordjylland.

Fredag
Klokken 10 er der sidste møde i Folketingssalen før påskeferien.

Weekenden
Lørdag klokken 19 demonstrerer protestbevægelsen Men In Black imod corona-paragraffen, der i straffeloven gør det muligt at forhøje straffe til det dobbelte, hvis lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark. 

Natten til palmesøndag bliver en time kortere end normalt, for da går vi over til sommertid, og du skal sætte uret en time frem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00