Uretfærdighedsbekæmperen

PORTRÆT: Enhedslistens nye politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen er præget af en rød mormor og mor. Læs første del af historien om vejen til at blive Folketingets kamphund.
Johanne Schmidt-Nielsens mormor var den første kvindelige borgmester på Fyn. Lily var med til at forme barnebarnets politiske bevidsthed. Familiefarven er rød.
Johanne Schmidt-Nielsens mormor var den første kvindelige borgmester på Fyn. Lily var med til at forme barnebarnets politiske bevidsthed. Familiefarven er rød.Foto: Anders Hein/Altinget.dk

Nervøsiteten forsvandt dog med som dug for solen, da landets vicestatsminister Bendt Bendtsen henvendte sig til Johanne for at få hende til at hente ham en kop kaffe. Ganske vist havde Enhedslisten ikke været det parti, der havde fyldt mest i valgkampen, men det faktum, at den konservative partileder antog, at hun var piccoline, fik Johanne helt op i det røde felt. Antagelsen om at det altid var kvinderne, der hentede kaffe til mændene, var så typisk for det samfundssyn, som hun og Enhedslisten ønskede at bekæmpe. Så nu skulle hun fandeme vise det borgerlige Danmark, hvem hun var, og hvad hun stod for.

Anders Agner & Anders Hein
Altinget.dk
Fakta
Johanne Schmidt-Nielsen, født 22. feb 1984 i Odense. Datter af seminarielektor Dorte Schmidt-Nielsen og programleder på Risø Peter Hjuler-Jensen.


Parlamentarisk karriere
Partiets ordfører på områderne uddannelse, forskning, ligestilling, finans, integration, indfødsret og kirke.
Folketingsmedlem for Enhedslisten i Københavns Storkreds fra 13. nov. 2007.
Enhedslistens kandidat i Nørrebrokredsen fra 2007

Uddannelse og erhverv
Bachelor i socialvidenskab, Roskilde Universitetscenter, 2004 - 2007
Student, Odense Katedralskole, 1999 - 2002
Folkeskolens 9. klasse, Vissenbjerg Skole, 1999

Servicemedarbejder, Blågårdens Medborgerhus fra 2006 til 2007.
Pædagogmedhjælper i børnehave fra 2003 til 2002.

Tillidshverv
Næstformand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) 2002-2003. Fællestillidsrepræsentant i Pædagogmedhjælpernes Fagforening (PMF) 2003. Talsperson for aktionsgruppen Velfærdsmissionen 2006. Medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og forretningsudvalg fra 2006.

Publikationer og andet
Har bidraget til bogen »Manifest - danske ungdomspolitikere tager ordet«, 2007.

Kilde: ft.dk
Af Anders Agner Pedersen og Anders Hein

Det var juleaften på Ollerup Plejehjem, lidt sydvest for Odense. Johanne Schmidt-Nielsen var i gang med at dække bord, så hjemmets beboere kunne få noget at spise. And, rødkål, brunede kartofler og ris à la mande var på menuen, og det nærmeste, beboerne kom grøntsager den aften, var franske kartofler og kirsebærsovs.

Alt var, som det plejede. Lige bortset fra, at mormor Lily manglede. Men det føltes nu egentlig okay, tænkte Johanne, der dog ikke rigtig havde tiden til de mange lange filosofiske tanker den aften, da hun nu pludselig var en del af den personalegruppe, der havde mere end nok at gøre med at få tingene til at gå op i en højere enhed.

Juletræet stod med lyskæderne tændt i et hjørne. Der blev godt nok rollator-danset om juletræet året i forvejen, men dette år blev beboerne siddende ved bordene. Alligevel var hyggen i højsædet. På trods af, at der var en del arbejde i køkkenet, blev der også afsat rigeligt med tid til at hyggesludre med hjemmets beboere. Johanne og hendes mor, Dorte, endte endda med at synge for til fællessalmerne, selvom ingen af de to er særlig skarpe i salmer. Men det var jo nogle af de få ting, alle beboerne kunne være med til, uanset hvor demente de var.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00