Valgforsker: Socialdemokratiets strammerkurs sikrer rødt flertal

VÆLGERVANDRINGER: Mette Frederiksen og Socialdemokratiets højredrejning på udlændingeområdet koster stemmer internt i oppositionen ifølge valgforsker. Men samtidig trækker Socialdemokratiet fortsat markant flest stemmer over midten.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det tyder på, at Socialdemokratiets strategi med en strammere kurs på udlændingeområdet virker efter hensigten.

Sådan siger professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen på baggrund af sin nye analyse af vælgervandringer i fjerde kvartal af 2018, som han har lavet for Altinget på baggrund af 10.849 gallupinterviews.

Ifølge analysen har Socialdemokratiet fortsat stor succes med at hente stemmer i Dansk Folkeparti og Venstres vælgerkorps. Siden folketingsvalget i 2015 har Socialdemokratiet hentet 25.254 vælgere fra Dansk Folkeparti og 21.045 fra Venstre.

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.209 stemmer.

Interviews er foretaget af Kantar Gallup i perioden 1.10.18 til 30.12.18. I alt er der 10.849 interviews med i analysen ("ved ikke"-svar er fraregnet).

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2015 og Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2015 (SI 2015), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2015, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2015 (IS død).


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00