Vismænd: Finansskat giver ikke jobtab

SKAT: Den økonomiske overvismand, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, afviser, at en europæisk skat på finansielle transaktioner vil koste massevis af europæiske job. Men vismændene er imod skatten af andre årsager.
En skat på finansielle transaktioner rammer ikke beskæftigelsen. Men vismændene har alligevel sine forbehold over for skatten.
En skat på finansielle transaktioner rammer ikke beskæftigelsen. Men vismændene har alligevel sine forbehold over for skatten.Foto: Det Økonomiske Råd
Morten ØyenErik Holstein

Kan det underbygges, at de højfrekvente transaktioner faktisk har den frygtede negative effekt, så ville der være en god økonomisk begrundelse for skatten, og så ville vi også gå ind for den. Men vi mener ikke, det kan underbygges.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Formand for Det Økonomiske Råd
En EU-skat på finansielle transaktioner (FTT) vil ikke få større negative effekter på beskæftigelsen i Europa, sådan som det er blevet hævdet af blandt andre Radikale. Det vurderer Det Økonomiske Råds formand, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, efter vismændene for første gang har behandlet en skat på finansielle transaktioner i deres årlige analyse af dansk økonomi.

I de seneste måneder har der svirret påstande om, at en finansskat i EU-regi ville koste 440.000 job i EU, heraf 5.000 alene i Danmark. Men de tal kan vismændene på ingen måde blåstemple. Tværtimod:

"Det er ikke min vurdering, at en skat på finansielle transaktioner behøver have nogen negativ jobeffekt på kort sigt. Hvis man er bekymret for nogle negative beskæftigelseseffekter på kort sigt, så kan man jo bare indføre den lidt langsomt. Skatten er strukturelt begrundet," siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Altinget.dk

Heller ikke set i det lange perspektiv vil en finansskat have afgørende betydning for antallet af beskæftigede:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00