Debat

15 ngo'er i opråb til regeringen: Tag ansvar for Danmarks globale klimaaftryk

DEBAT: Det er en illusion, at Danmark er et grønt foregangsland, når de danske aktiviteter uden for landets grænser ikke engang regnes med, skriver repræsentanter fra 15 miljø- og klimaorganisationer.

Danmark skal tage ansvar for sine aktiviteter uden for landets grænser, eksempelvis den olie, vi eksporterer fra Nordsøen skriver en række organisationer i opråb til regeringen. 
Danmark skal tage ansvar for sine aktiviteter uden for landets grænser, eksempelvis den olie, vi eksporterer fra Nordsøen skriver en række organisationer i opråb til regeringen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Christensen, Rasmus Stuhr Jakobsen, Maria Reumert Gjerding, m.fl.
Se dokumentationsboks

Der er en vedholdende myte i den danske klimadebat. Igen og igen bliver det fremført, at det ikke nytter, hvad Danmark foretager sig i det store billede. For med en promille af verdens udledninger, har det vel ikke meget at sige, hvad Danmark gør til eller fra?

Virkeligheden er en anden. Danmark har et meget større og direkte ansvar for udledninger langt væk fra vores egen andedam. Det gælder, når danske penge går til investeringer i fossil energi eller skovrydning i udlandet. Det gælder for udledningen fra de forbrugsgoder, vi importerer. Og det gælder for den klimafinansiering, vi skylder verdens fattigste. 

Alt det, der ikke tæller med
Danmarks investeringer, import og klimafinansiering gør, at vi spiller en langt større rolle globalt, end myten vil have os til at tro. Og det er en påvirkning, som i dag langt fra stemmer overens med fortællingen om Danmark som et grønt foregangsland. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvis Danmark med nogen troværdighed skal kunne kalde sig 'State of Green', som er blevet de seneste regeringers store brandingstrategi, så skal vi påtage os et langt større ansvar. 

Danmark har en kæmpe mulighed for at drive verden i en grønnere retning. Og vi har en klar forpligtelse i Paris-aftalen, som også står skrevet ind i klimaloven. Når regeringen denne måned fremlægger en global klimastrategi, for at leve op til klimaloven, har den et enormt ansvar at løfte. 

Udfordringen er massiv. Og i dag gør vi os ikke engang besværet med at opgøre vores klimaaftryk ude i verden, endsige reducere det.

Trine Christensen, Rasmus Stuhr Jakobsen, Maria Reumert Gjerding, m.fl.
Se dokumentationsboks

Det gælder ikke mindst for Danmarks klimaaftryk - den drivhusgasforurening, der er en direkte konsekvens af dansk forbrug og import. 

Alt, hvad vi forbruger og importerer, har et klimaaftryk. Men de udledninger, der foregår uden for Danmark, tæller vi i dag ikke med i Danmarks klimaregnskab. 

Vi tæller ikke udledningerne fra sojaen, vi fodrer vores grise med; dimser og dingenoter vi importerer fra Kina eller fra skibene, der fragter dem. Vi tæller heller ikke udledningerne fra flyrejserne til Thailand, og de importerede træpiller, vi futter af i kraftvarmeværkerne. 

Intet af det tæller med i 70 procent reduktionsmålet i klimaloven.

Alene dansk landbrugs sojaimport har en udledning, der svarer til 60 procent af, hvad landbruget udleder på dansk jord, ifølge en opgørelse fra Københavns Universitet.

Hvis udledningerne fra danskernes flyvning blev talt med, ville det alene øge Danmarks udledninger med mere end de samlede(!) indenlandske udledninger fra dansk industri.   

For nylig blev det afdækket, at klimaministeriet selv estimerer, at Danmarks brug af biomasse skal reduceres til en femtedel for at være bæredygtig. Udledningen fra biomasse er kolossal, og den er ikke medregnet i vores regnskab i dag. De bedste estimater siger, at det ekstra klimaaftryk fra træpiller og flis alene gør Danmark ansvarlig for mere end 10 millioner tons ekstra co2-udledninger. Det er mere end 20 procent af Danmarks samlede opgjorte udledninger. 

Danmarks globale ansvar
Udfordringen er massiv. Og i dag gør vi os ikke engang besværet med at opgøre vores klimaaftryk ude i verden, endsige reducere det.

Det er uhyggeligt, når man tænker på omfanget af problemet. De få estimater, vi har, viser, at Danmarks klimabelastning udenfor landets grænser er større end de indenlandske udledninger.

En analyse fra sidste år af Klima- og Omstillingsrådet finder frem til, at de direkte konsekvenser af det danske forbrug svarer til mere end halvanden gange den drivhusgasforurening, vi har her i Danmark - og det er endda uden at medtage afskovning.  

Oveni det kommer udledningerne fra andre danske aktiviteter, som vi også kunne tage ansvar for – for eksempel fra den olie og gas fra Nordsøen, som vi eksporterer, og fra danske rederier, der transporterer varer rundt om i verden. Danske skibes udledninger alene, svarer til 63 procent af Danmarks udledninger. 

Vi kan ikke foregive at være et grønt foregangsland, og vi kan ikke bryste os af, at være i gang med en reel grøn omstilling, uden at tage hånd om vores klimaaftryk ude i verden. 

Hvis Danmark reducerede udledningerne fra vores aktiviteter, forbrug og import ville det have effekt langt ud over Danmarks grænser. Og det ville have en positiv sneboldseffekt på aktiviteter i andre lande. 

Det ansvar må og skal regeringen løfte, når den - forpligtet af Klimaloven - skal fremsætte en global klimastrategi. Klimaaftrykket fra import af forbrugsgoder og danske aktiviteter i udlandet skal opgøres. Og der skal lægges konkrete mål og strategier for at nedbringe det.

Det indebærer, at forureneren skal betale for klimabelastning, og at der stilles krav til, hvordan de produkter, vi importerer, er fremstillet og hvilket klimaaftryk, de har.

Tænk hvis Danmark tog det ansvar. Og tænk hvis Danmark også tog ansvar for sine investeringer i udlandet, og udnyttede potentialet i sit klimadiplomati - og levede op til sine forpligtelser i Paris-aftalen om at støtte fattige lande i kampen mod klimaforandringerne og sikre menneskerettigheder i alle klimatiltag.

Danmark har alle mulighederne for at være en afgørende drivkraft i den internationale klimahandling. Men der skal sættes ind for at reducere Danmarks klimaaftryk internationalt, før Danmark kan kalde sig et grønt foregangsland, 'State of Green'. 

Dokumentation
 • Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International, Danmark
 • Rasmus Stuhr Jakobsen, CEO, CARE Danmark
 • Maria Reumert Gjerding, præsident, Danmarks Naturfredningsforening
 • Peter Christiansen, sekretariatsleder for Globalt Fokus
 • Mads Flarup Christensen, generalsekretær, Greenpeace
 • Kathrin Wessendorf, direktør, IWGIA
 • Frederik Roland Sandby, formand, Klimabevægelsen
 • Julie Koch, international chef, Mellemfolkeligt Samvirke
 • Julie Rosenkilde, sekretariatsleder, Nyt Europa
 • Berit Asmussen, kampagnekoordinator Our Fish
 • Claus Ekman, direktør, Rådet for Grøn Omstilling
 • Jonathan Ries, formand for Miljøorganisationen VedvarendeEnergi
 • Caspar Olauson, sekretariatschef, Verdens Skove
 • Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF
 • Troels Dam Christensen, sekretariatsleder, 92-gruppen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Peter Christiansen

Direktør, Foreningen Folkemødet
MA i oplevelsesledelse, MA i Education Management

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024