Debat

Ældre Sagen: Tag på studietur til Ishøj

DEBAT: Ishøj Kommune har afsat ressourcer til, at medarbejderne samarbejder med frivillige organisationer, og det er et eksempel til efterfølgelse. Det skriver afdelingschef i Ældre Sagens frivilligafdeling Lars Linderholm.

<span>Ældre Sagens frivillige vil rigtig gerne bidrage til at forebygge ensomhed blandt ældre, men det kan være svært at finde frem til målgruppen.&nbsp;Her er kommunen en stor hjælp, skriver Lars Linderholm.<br></span>
Ældre Sagens frivillige vil rigtig gerne bidrage til at forebygge ensomhed blandt ældre, men det kan være svært at finde frem til målgruppen. Her er kommunen en stor hjælp, skriver Lars Linderholm.
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Linderholm
Afdelingschef, Ældre Sagens frivilligafdeling

Mange kommuner er interesseret i at inddrage frivillige i hjælpen til udsatte grupper. Det kan være en udfordring finde ud af, hvordan det konkret skal gøres. En kommune, som det er værd at kigge på, er Ishøj Kommune. Her har kommunen afsat tid til, at medarbejderne samarbejder med frivillige organisationer.

Et konkret eksempel er deres arbejde med at reducere ensomhed blandt ældre. Følelsen af ensomhed kan have store konsekvenser for livskvaliteten. Ikke blot humøret bliver påvirket – det kan også gå ud over helbredet, hvis man ofte er uønsket alene.

Vi ved, at man som ældre ofte bliver ensom, når det fysiske helbred svigter, eller man mister sin ægtefælle. Hvordan kommer man ud af døren, og hvor skal man tage hen og møde andre?

Ishøj Kommunes samarbejde med de frivillige kræfter i Ældres Netværk er et rigtig godt eksempel på, hvordan man i praksis kan samskabe i ordets bogstavelige forstand.

Lars Linderholm
Afdelingschef i Ældre Sagens frivilligafdeling

Kommunen som bindeled
I mange kommuner er der flere muligheder for at deltage i aktiviteter sammen med andre. Men hvis man ikke selv kan finde tilbuddene, har svært ved tage sig sammen til at komme ud af døren eller har svært ved at transportere sig derhen, så bliver man hjemme, alene, og det kan virke helt uoverkommeligt at møde andre. Måske ser man kun en hjemmehjælp ind imellem – måske aldrig nogen.

Ældre Sagens frivillige vil rigtig gerne bidrage til at forebygge ensomhed blandt ældre. Men vi har en udfordring med finde dem "vi ikke kender" og få dem med der, hvor de har lyst til og kan være sammen med andre og blive en del af et fællesskab.

I Ishøj Kommune har man i et partnerskab, Ældres Netværk, fokus på ældres sociale netværk. Partnerskabet støtter initiativer, som forebygger ensomhed. Alle med interesse for at gøre noget for ældre og styrke de sociale fællesskaber kan være med. Ældre Sagen, boligforeninger, Seniorværkstedet, Lokalhistorisk Forening, Produktionsskolen Møllen, beboerforeninger og flere andre. Ishøj Kommune varetager sekretariatsfunktionen.

Aktivitetstilbuddene er mange. Der er caféer, hvor man mødes og spiser og snakker med andre – eller bare drikker kaffe. Der er ture og motionstilbud, foredrag og hobbyværksteder, cykelture, også som passager, og meget andet.

Som udgangspunkt ser man hinanden som deltagere i lokalsamfundet, og man arbejder på at "lægge de vante roller" fra sig, når man mødes i forbindelse med aktiviteter/arrangementer. En bredt sammensat koordinationsgruppe mødes jævnligt og behandler de udfordringer, der viser sig undervejs.

For selvfølgelig er der udfordringer, men med et åbent, fordomsfrit og konstruktivt samarbejde er man nået langt allerede nu, hvor man lige har taget hul på andet år.

Midler fra ældremilliarden
Hvordan arbejder Ældres Netværk med at hjælpe de ældre, som ikke selv kan finde tilbuddene, har svært ved tage sig sammen til at komme ud af døren eller har svært ved at transportere sig?

I kommunen besluttede man at bruge midler fra den såkaldte ældremilliard i 2015 til at afsætte tid til hjemmehjælpernes indsats i netværket. Hjemmehjælpen kommer ud til mange ældre, som ofte ikke har kontakt med andre, føler sig ensomme, men gerne vil deltage i fællesskabet.

Fordi hjemmehjælpen har fået mere tid, kan hun hjælpe den ældre afsted på den måde, der passer bedst til den enkelte. Nogle skal måske blot følges til caféen, andre skal have sin hjemmehjælper med under besøget, nogle skal måske have hjælp til et bad og lidt rent tøj, inden de skal være sammen med andre. Og nogle skal måske "overtales" forsigtigt over nogle gange, før de er trygge ved at komme afsted.

I "Cykling uden alder", hvor en frivillig cykelpilot kører rickshawcykel med en-to passagerer, har man nu også tilbudt "hjemmeboende ældre" at kunne benytte ordningen. Også her bliver muligheden formidlet gennem hjemmehjælperen, hvor det er relevant.

Og hjemmehjælpen har tid til at hjælpe den ældre med at blive klar og komme ud ad døren, ned ad trappen og op i cyklen. Hun kan også hjælpe med at "booke" turen i det elektroniske bookingsystem.

Der er også hjemmehjælpere eller andre medarbejdere, som "tager en tur" som cykelpilot med en ældre borger i arbejdstiden. Igen er det de ekstra ressourcer fra ældremilliarden, som gjorde det muligt i 2015, da man startede, men som nu er en fast bevilling på kommunens budget.

Cyklerne står i et skur, som alle "piloter" har nøgle til. Det betyder, at man spontant kan tage en tur, hvis cyklen ikke er booket i forvejen, på alle tider af døgnet.

En inspirerende kommune
Samspillet med medarbejderne har været en gevinst for både de ældre og for medarbejderne. Man opbygger en helt anden relation til hinanden, og medarbejderne har oplevet det som en stor kvalitet, at de har mulighed for noget andet end de "faste ydelser".

Ishøj Kommunes samarbejde med de frivillige kræfter i Ældres Netværk er et rigtig godt eksempel på, hvordan man i praksis kan samskabe i ordets bogstavlige forstand. Med en relativt beskeden økonomisk disponering fra kommunen får medarbejderne tid til at indgå i netværket og støtte de ældre, der har behov for det. Den kvalitative gevinst er stor for alle involverede, og det er et stort bidrag til at forebygge og afhjælpe ensomhed for ældre mennesker i kommunen.

Så en opfordring til alle frivillige organisationer, KL, fagforeninger og forskere: Tag på studietur til Ishøj. Der er inspiration at hente for os alle.

Dokumentation

Fra 4. februar og et stykke tid frem sætter Altinget: civilsamfund spot på de frivilliges rolle i kommunerne.

Et debatpanel vil løbende bidrage med indlæg, og derudover er det muligt at deltage i debatten ved at skrive til [email protected].

Følg debatten her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Linderholm

Underdirektør, Ældre Sagen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)

0:000:00