Aktivist afbrød partilederrunde på live tv: “Magthaverne kommer ikke til at overgive magten frivilligt”

Klimaaktivister fra Extinction Rebellion afbrød torsdag aften en partilederrunde under Folkemødet i Allinge med krav om øget klimahandling. Krisens alvor betyder, at det er rimeligt at stille sig i vejen for den demokratiske debat, mener aktivist. 

"Vi kræver, at folket får magten gennem Klimaborgertinget," siger Agnete Vienberg Hansen, der er aktivist i Extinction Rebellion.
"Vi kræver, at folket får magten gennem Klimaborgertinget," siger Agnete Vienberg Hansen, der er aktivist i Extinction Rebellion.Foto: Altinget/Magnus Ebsen Bøgelund Pedersen
Daniel Bue Lauritzen

Under en liveopførsel af DR2-programmet Debatten blev samtalen pludselig afbrudt af en gruppe aktivister fra klimagruppen Extinction Rebellion.

De indtog scenen og krævede klimahandling og magt til det Borgerting, der har afleveret en række klimapolitiske anbefalinger til politikerne.

Læs også

“Vi er mange, der er frustrerede, så vi gik stille og roligt op på scenen, og så sagde jeg til partilederne, at deres "bla bla bla" fastholder status quo, og status quo fører os imod klimakollaps,” siger Agnete Vienberg Hansen.

Hun er aktivist i Extinction Rebellion og taler med Altinget i Allinge fredag morgen under Folkemødet. 


Klimaborgertinget har ifølge Agnete Vienberg Hansen leveret meget bedre bud på klimahandling, end hvad Folketinget gennemfører. Derfor skal magten over klimapolitikken gives til Klimaborgertinget, lyder det.

“Vi anser ikke det nuværende demokrati for det bedst mulige. Vi er her for at kæmpe for et bedre demokrati. Vi kræver, at folket får magten gennem Klimaborgertinget,” siger Agnete Vienberg Hansen.

Læs også

Hvorfor er det rimeligt at bremse den demokratiske samtale, som I gjorde i går?

“Fordi jeg ikke anser den for at være demokratisk. Vi kræver en opdatering af vores demokrati, for lige nu har vi ikke lige adgang til taletid og magten. Men magthaverne kommer ikke til at overgive magten frivilligt. Det er derfor, at vi bruger alternative metoder."

"Vi har ikke tid til at vente på, at de langsomt overgiver magten. Vi er nødt til at kræve den af dem og stille dem i en svær situation, så de bliver klar til at overgive magten til folket."

Kan det også retfærdiggøres, hvis man i stedet for at have stærke meninger om klimaet har dem om for eksempel topskat eller mellemøstlig indvandring?

“I udgangspunktet synes jeg altid, at det er fedt, at vi diskuterer med hinanden. Jeg synes også, at Folkemødet er en god idé, fordi vi mødes på tværs og snakker sammen. Men den samtale kommer ingen vegne, har vi set over det seneste stykke tid. Vi har set, at klimadebatten går fuldstændig i ring, uden at der sker handling. Det er i orden at afbryde, når vi står i så alvorlig en situation, uden at der kommer handling,” siger hun og fortsætter:

“Som udgangspunkt skal man altid først lytte. Det synes jeg også, at vi har gjort. Klimabevægelsen har lyttet i 30 år, og der er ikke sket noget.”

Der er også folk, der har talt om at afskaffe topskatten, siden den blev indført for næsten 30 år siden…

"Jeg kan godt se, at der kan være en pendant. Men samtidig snakker vi lige med klimakrisen om, at der er en akuthed, som der ikke er med nogle andre dagsordenener." 

Er jeres sag vigtigere end alle mulige andres?

"Den er mere akut. Jeg vil faktisk sige, at klima er vigtigere end alle mulige andre sager, fordi det netop berører overlevelsen af arter og en masse mennesker i det globale syd, der i øjeblikket oplever naturkatastrofer, der fjerner deres levebrød og slår dem ihjel."

"Det er den største trussel, vi står overfor som menneskehed. Det burde fylde mere."

Politik bliver normalt til som en afvejning af forskellige hensyn såsom økonomi, arbejdspladser, social sammenhængskraft, vækst, klima og miljø. Kan man forestille sig, at et Klimaborgerting, der er sat i verden for at forholde sig til én dagsorden, har flere blinde vinkler og en måske mindre holistisk tilgang til politik end Folketingets?

“Nej, jeg kan næsten se, at det er det modsatte."

"I Folketinget oplever jeg overhovedet ikke, at det er holistisk. Der er nogle ting, der vejer langt tungere end andet. Blandt andet økonomisk vækst og industriens og landbrugets interesser. Hvis man kigger på de forslag, som Klimaborgertinget har, så er de netop så progressive og nice. Det er virkelig noget andet, end det vi har i Folketinget,” siger hun.

Hun nævner som eksempler på gode forslag fra Klimaborgertinget, at man skal “prioritere klimaet frem for vækst, og at vi skal reducere det animalske landbrug”.

Det lyder meget som et udklip fra Enhedslistens partiprogram…

"Ja, og det er netop den brede befolkning, der vil det. Er det ikke lidt spændende?"

Hvorfor er der ikke flere mennesker, der stemmer på Enhedslisten, hvis det virkelig er den her politik, befolkningen ønsker?

“Blandt andet fordi Socialdemokratiet, SF og mange af de andre partier greenwasher deres politik. I valgkampen i 2019 lovede de også, at de var "ih og åh så grønne". Men de handler ikke efter det. De lader bare som om, at de er grønne for at få stemmer,” siger hun og fortsætter:

“Det handler også om, at Borgertinget bliver præsenteret for nogle eksperters viden og diskuterer den. Så viser det sig jo, at når man får forklaret situationens alvor, og hvilke virkemidler vi har til rådighed, så er det de her ting, befolkningen vil.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Clement Kjersgaard

Studievært, DR, udgiver, RÆSON og Æra, CBK Medier, leder, Vidensfestival, foredragsholder og ordstyrer
Student, United World College of Hong Kong (1994), BA i filosofi, politik og økonomi (Oxford Uni. 1997), ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2002),

0:000:00