Bestyrelse reagerer på shitstorm mod Nykredit: Vil vende demokratisk underskud til overskud

INTERVIEW: Foreningen bag Nykredit og Totalkredit vil have flere medlemmer og øge valgdeltagelsen til deres repræsentantskab. Tidligere kritiker roser satsningen.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Vi vil gerne have et mere levende foreningsdemokrati, hvor flere er aktive og deltager.

Nina Smith
Formand, Forenet Kredit

Midt i Danske Banks voldsomme hvidvaskskandale kan man hurtigt glemme, at det i en ikke så fjern fortid var en anden finansiel virksomhed, som stod for skud i offentligheden.

Nykredit var igennem en næsten to år lang shitstorm, da vrede boligejere gjorde oprør mod stigende bidragssatser og den planlagte børsnotering. De mobiliserede kandidater til repræsentantskabsvalget, lavede kampagner på sociale medier, og pressen dækkede sagen intensivt.

Lige indtil Nykredit i november offentliggjorde, at planerne om en børsnotering var droppet. Man havde fået den nødvendige kapitalindsprøjtning fra pensionskasserne.

Dokumentation

Foreningen Nykredit er en medlemsorganisation, som ejer 79 procent af aktierne i et stort holdingselskab, der blandt andet ejer Nykredit, Totalkredit og Nybolig.

Et helt centralt organ er repræsentantskabet med 104 medlemmer, som vælges i syv regioner. Her har alle med realkreditlån i enten Nykredit eller Totalkredit mulighed for at stemme.

Repræsentantskabet har formelt stor magt, fordi de vælger foreningens bestyrelse, som udstikker kursen for koncernen. Samtidig skal alle centrale beslutninger forbi repræsentantskabet.

Det var således repræsentantskabet, som i sin tid godkendte den planlagte børsnotering, der for alvor kastede Nykredit og Totalkredit ud i et massivt stormvejr.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00