“Christiansborg havde lukket ned for Ældre Sagen. Det havde vi aldrig prøvet før. Så vi gik i pressen”

UGEREVY: Magtanalyse af civilsamfundet og en usædvanlig politisk protest fra europæiske fonde – herunder en dansk. Velkommen til et civilt overblik i lyntempo.

Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher, har som den eneste danske fondsleder underskrevet en protestskrivelse til Ungarns regering. 
Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher, har som den eneste danske fondsleder underskrevet en protestskrivelse til Ungarns regering. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Vi har travlt i denne uge. Der er Folkemøde, og vi har meget, vi skal nå. Så det bliver en hurtig omgang, det her. Så er det sagt.

Derfor kaster vi os fluks ind i den historie, der har trukket mest opmærksomhed i den forgangne uge. Og det er vores egen – nemlig magtanalysen af organisationerne i civilsamfundet.

Vi har nemlig tilladt os – med hjælp fra et omfattende panel – at rangere de mest magtfulde civile organisationer. Og det kommer næppe bag på nogen, at Kræftens Bekæmpelse og Ældre Sagen kom ud som en særdeles stærk top 2.

I artiklen udtrykker tidligere spindoktor og mangeårig lobbyist konklusionen således:
“Ligegyldigt hvilken metode man benytter sig af, vil de to organisationer ende helt i toppen.”

På den baggrund rekonstruerer Altinget et stykke effektiv interessevaretagelse – nemlig Ældre Sagens afmontering af planerne om at skære i ældres boligydelse.

Det er herfra, sætningen i overskriften kommer. Og lad os bare – uden at afsløre for mange detaljer – fortælle, at Bjarne Hastrup i en periode var en særdeles hyppig gæst i medierne. Og resultatet er velkendt. Hele beretningen sammen med den samlede magtanalyse kan læses her.

Dansk fond med i usædvanlig protest
Vi bliver ved magten i civilsamfundet, men på en lidt anden og ganske dyster baggrund.  

I Ungarn undertrykker regeringen civilsamfundet og spreder misinformation, der har til hensigt at underminere troværdigheden hos de organisationer, der arbejder med blandt andet sikring af menneskerettigheder.

Det har fået 80 ledere af erhvervsdrivende og almennyttige fonde i den europæiske fondsforening European Foundation Centre (EFC) til at tage det usædvanlige skridt at skrive et protestbrev til den ungarske regering.

10 danske fonde er med i EFC, men som den eneste har Carlsbergfondet skrevet under.

"Vi er medunderskrivere sammen med en række andre store erhvervsdrivende fonde, fordi vi både ude og hjemme mener, at frivillige, foreninger samt almennyttige og erhvervsdrivende fonde sikrer et stærkt civil­samfund,” siger Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher, til Danmarks Fonde.

Ni andre danske fonde har derimod undladt at skrive under på brevet – heriblandt Velux og Villum. Det forklarer Velux Fondens direktør, Ane Hendriksen, således:

"Vi ser det ikke som vores rolle at agere politisk, og derfor vil vi ikke blande os i landes politik.” Det er som nævnt Danmarks Fonde, der har historien. Og den kan læses her.

Tre korte
Vi er halvvejs i dette civile turboræs. Men inden vi kigger fondene i bøgerne og stirrer stift ind i krystalkuglen for at fremmane næste uges begivenheder, skal vi lige omkring tre korte historier.

Nordea-Fonden har givet ti millioner kroner til at give nybagte fædre hjælp til at håndtere deres uvante rolle.

Det er Forum for Mænds Sundhed, der har modtaget donationen. Og programmet “Far for Livet" skydes igang i januar næste år. Mere om det her hos DR.

Lego-koncernen og WWF Verdensnaturfonden udvider deres partnerskab og opstiller nye mål for at reducere den påvirkning, produktionen af plastikklodserne har af klimaet. Det er der mere om her.

Et nyt ligestillingsinitiativ fra FN skal sikre, at der kommer flere kvinder på ledelsesgangene. Administrerende direktør i Danmarks Idræts Forbund Morten Mølholm sidder med i Gender Diversity Roundtable Denmark, som skal finde konkrete måder at få flere kvinder med i ledelse. Mere om det her.

Årsregnskabets time
Bente fra bogholderiet var lige forbi med et par årsregnskaber, som vi skal kaste et blik eller to på.

Det ene er fra Margot og Thorvald Dreyers Fond, som kom ud af 2016 med et overskud på 152 millioner kroner.

Og der blev endda råd til at uddele 23,5 millioner kroner inden for fondens to formål – at gavne henholdsvis den danske arkitekt- og advokatstand – og sågar også at lægge 18 millioner til side til senere uddeling.

Det Obelske Familiefond sagde i 2016 farvel til direktør Søren Bojer Nielsen. Og her i maj i år er den nye direktør, Michael Bjørn Nellemann, tiltrådt.

Fonden kom i øvrigt ud af året med et overskud på knap 247 millioner kroner i 2016. Det er på niveau med de foregående år. Det Obelske Familiefond uddelte lidt over 240 millioner kroner inden for forskning, sociale formål og kunst.

Også Glad Fonden har aflagt årsregnskab. Fonden kom ud med et overskud på knap 2 millioner kroner. Noget af det blev dog ædt op af de mange andre glade dele af koncernen. Så som helhed havde Glad-koncernen et overskud på lidt under 600.000 kroner.

Ugen, der kommer
Denne uge bliver som nævnt i indledningen præget af et mindre arrangement kaldet Folkemødet.

Starten går i Allinge torsdag klokken 12. Og herefter følger fire dage med mere end 3000 forskellige arrangementer.

Der skal være mere atmosfære og dialog, lød meldingen i sidste uge ifølge Altinget fra ledelsen af Folkemødet.

Om det bliver tilfældet, skal vi nok holde øje med. Vi er naturligvis til stede og udkommer ekstraordinært hver dag under Folkemødet – blandt andet med en daglig oversigt over de mest interessante arrangementer for alle os, der gerne vil nørde civilsamfund.

Der bliver også videoklip fra Bornholm. Det er jo en klippeø.

Og med det som cliffhanger, om vi så må sige, lukker vi det civile overblik for denne gang.

Vi høres ved om en uge. Og mon ikke der kommer til at stå et ord eller to om de civile udskejelser i Allinge? 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Flemming Besenbacher

Formand for Aarhus Vand, Unleash og Tænketanken One/third, professor em., Aarhus Uni., fhv. formand for Carlsberg og Carlsbergfondet
cand.scient. (Aarhus Uni. 1978), dr.scient. (Aarhus Uni. 1994)









0:000:00