Civilt overblik: Pengeregn over Danmark, verdens bedste ejerform og en håndsrækning

UGEREVY: 20 millioner kroner til flygtninge og en sand pengeregn fra A.P. Møller Fonden. Det er et par af de begivenheder, der har fundet sted i det civile Danmark i den forgangne uge. 

Dansk Flygtningehjælp havde 20 millioner grunde til at sige tak til danskerne efter gårsdagens landsindsamling.
Dansk Flygtningehjælp havde 20 millioner grunde til at sige tak til danskerne efter gårsdagens landsindsamling.Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

20 millioner kroner.

Så mange penge puttede danskerne i indsamlingsbøsserne, da Dansk Flygtningehjælp i går var rundt for at stemme dørklokker.

Det er det bedste resultat i 15 år og ligger fire millioner kroner over sidste års landsindsamling, og generalsekretær Andreas Kamm var da også hurtigt ude med en tak til danskerne på det sociale medie Twitter.

Og med flere millioner at gøre godt med er vi kommet i gang med denne uges overblik over det civile Danmark.

Og lad os da straks springe videre til endnu en regn af milde gaver. For dankortet har været gloende rødt i den forgangne uge hos A.P. Møller Fonden eller A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, som den retteligt hedder.

Vi tør ikke garantere, at vi har fået det hele med, for donationerne har været mange og vidt spredte, men vi kan da opremse 25 millioner kroner til revitalisering af Skyttehushaven i Vejle, 25 millioner kroner til genrejsning af Maltfabrikken i Ebeltoft, 7,3 millioner kroner til sang og bevægelse i folkeskolen, 7 millioner kroner til Museum Sønderjylland, 2,3 millioner kroner til understøttende undervisning i folkeskolerne i Greve, 860.000 kroner til De Blå Spejdere i Augustenborg, som skal have bygget deres spejderhus om, og sidst, men ikke mindst 100.000 kroner til den indvendige indretning af den danske kirke i Vesterland på Sild.

Alt i alt har vi talt os frem til, at A.P. Møller Fonden i den forgangne uge har shoppet velgørende for mindst 67,5 millioner kroner. Og det er vel også en slat penge i dagens Danmark.

I Århus Stiftstidende benytter redaktionschef Thomas Nielsen-Grøn da også lejligheden til en takketale til den gamle skibsreders og alle andre fonde.

”Der er milliarder af gode grunde til at takke de store fonde for de mange kroner, for gaverne gør gavn og giver smil,” skriver avisen her.

Verdens bedste ejerform
Og nu vi er ved erhvervsfondene, har professor Steen Thomsen fra Copenhagen Business School begået denne kronik i Børsen, hvor han hylder det, han kalder 'verdens bedste ejerform'.

”Det er kun få, der forstår, hvor unikt fondsejerskabet i virkeligheden er. Det kan med lidt held komme til at fremstå som Danmarks største bidrag til menneskeheden,” skriver Steen Thomsen blandt andet i kronikken, der ligger bag betalingsmur.

Steen Thomsen mener, de danske fonde kan blive en eksportsucces. Det har vi tidligere beskæftiget os med på Altinget i denne artikel. 

Også formanden for Poul Due Jensens Fond – ejerne af Grundfos – Niels Due Jensen har optrådt på Børsens kronikørliste i den forgangne uge. Han skrev om behovet for at tænke langsigtet i stedet for at gå efter profit på den korte bane og at sikre, at virksomhedens dna bliver understøttet i dagligdagen, ”så jagten på omsætning og profitabilitet ikke sker på bekostning af virksomhedens sjæl.” Også denne kronik kræver abonnement på Børsen.

Flere venskaber, tak
I et andet hjørne af civilsamfundet slog social- og indenrigsminister Karen Elleman (V) til lyd for flere venskaber mellem danskere og flygtninge. Og her spiller klubber og foreninger en væsentlig rolle, mener ministeren.

”Det er vigtigt, at vi sikrer, at alle flygtninge får en dansk ven. Og den bedste måde at sikre det på er ved, at civilsamfundet tager imod,” sagde ministeren på et møde onsdag aften i Eigtveds Pakhus i København.

Nye politiske tiltag for at hjælpe processen på vej er der derimod ikke tale om, lod Karen Ellemann forstå i artiklen, der kan læses her.

Og det er ikke kun flygtninge, der har gavn af en håndsrækning fra det civile Danmark. I Information fortalte Casper Gronemann, hvordan han som teenager sammen med en flok andre rollespillere i samlet flok byggede en mindre middelalderby.

”Vi – normalt dovne og ugidelige teenagere – udrettede noget,” konstaterer han i sit indlæg, hvor han opfordrer til at styrke det frivillige foreningsliv og ikke knægte det.

Ugen, der kommer
Der er en begivenhedsrig uge i vente.

Tirsdag aften er der ekstraordinær generalforsamling i CISU, Civilsamfund i Udvikling. Anledningen er fordeling af midler fra en særlig pulje til civilsamfundsarbejde i EU's østlige og sydøstlige nabolande. Det foregår i Vartov i København.

Onsdag er der konference om NGO'ers rolle i samskabelsen med kommuner. Det foregår i Kolding.

Og senere på dagen sætter Københavns Kommune, Folkekirken og en række sociale organisationer fokus på unges ensomhed. Det foregår på Københavns Rådhus.

Torsdag er social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) kaldt i samråd om de økonomiske rammer for frivilligt arbejde.

Og lørdag er der prisoverrækkelse i Region Syddanmark, som hylder borgere, der gør en frivillig indsats.

Og nå ja, på onsdag fylder direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh 60 år.

Så skulle vi være kommet hele vejen rundt. Nu kan du godt tage fat på ugen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Niels Due Jensen

Fhv. formand, Poul Due Jensens Fond
Maskiningeniør (Aarhus Teknikum 1971)

Steen Thomsen

Novo Nordisk Fonden professor i erhvervsdrivende fonde, CBS
cand.polit. (Københavns Uni. 1987), ph.d. (Handelshøjskolen i København. 1992)









0:000:00