Debat

Danske Handicaporganisationer: NGO'er mangler fokus på verdens største minoritet

Hvis mennesker med handicap ikke skal lades i stikken, når krige, kriser og konflikter opstår, er nødhjælpsorganisationer nødt til at minde sig selv om, at vi med handicap er alle steder. I alle samfundslag, aldersgrupper og på tværs af landegrænser, skriver Sif Holst.

En FN-rapport fastslår, at mennesker med handicap er blandt de allermest udsatte i krig, kriser og konflikter. Og eksemplerne fra nødhjælpsarbejdet i og omkring Ukraine viser os, at vi er langt fra målet om at inkludere mennesker med handicap, skriver Sif Holst.
En FN-rapport fastslår, at mennesker med handicap er blandt de allermest udsatte i krig, kriser og konflikter. Og eksemplerne fra nødhjælpsarbejdet i og omkring Ukraine viser os, at vi er langt fra målet om at inkludere mennesker med handicap, skriver Sif Holst.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sif Holst
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For et par uger siden besøgte jeg Polen iført handicapbrillen for at blive klogere på, hvordan krigen i Ukraine påvirker situationen for de ukrainske flygtninge med handicap.

Jeg så blandt andet, at der gik længe før grænsepersonalet og nødhjælpsorganisationer kunne kommunikere nødvendig information til døve ukrainere. At mange ukrainerne var flygtet uden dokumentation for deres handicap. Og selvom mange kunne fremvise dokumentation, så blev det ikke anerkendt. Konsekvensen var, at flere af dem ikke kunne få livsvigtig hjælp, medicin og træning.

Inddrag organisationer og mennesker med handicap i arbejdet med at identificere behov og barrierer

Sif Holst
Næstformand, Danske Handicaporganisationer

En anden betragtning var også, at ukrainske børn med og uden handicap bliver stillet forskelligt. Et barn uden handicap tilbydes privat familiepleje blandt 13-19 andre børn. Hvorimod ukrainske børn og voksne med handicap indlogeres under primitive institutionslignende forhold uden loft over antal. Flere steder var de over 100 indlogeret.

En FN-rapport fastslår, at mennesker med handicap er blandt de allermest udsatte i krig, kriser og konflikter. Og eksemplerne fra nødhjælpsarbejdet i og omkring Ukraine viser os, at vi er langt fra målet om at inkludere mennesker med handicap i procedurer for nødhjælp og humanitære indsatser fra start.

Derfor vil jeg gerne i anledning af FN's internationale handicapdag, der falder 3. december, opfordre danske nødhjælpsorganisationer til at huske mennesker med handicap i deres store og vigtige arbejde rundt omkring i verden.

NGO'er gør en forskel

Uanset hvem jeg talte med i Polen, blev civilsamfundet og NGO'erne fremhævet for at gøre en stor forskel. Den ros er på alle mulige måder berettiget.

Under mit besøg blev Unicef flere gange fremhævet som en organisation, der gjorde en positiv forskel for mennesker med handicap. De har hjulpet med at strømline sagsbehandlingsprocedurerne hos en myndighed i Warszawa, som derfor kan hjælpe flere med handicap med at få adgang til livsnødvendig hjælp.

Også samarbejdet med andre lokale myndigheder om at få anerkendt handicapdokumentationen fra de ukrainske flygtninge blev fremhævet. Og plejefamilier skal trænes i håndtering af børn med handicap.

15 procent af verdens befolkning har et handicap. Hvis mennesker med handicap ikke skal lades i stikken, når krige, kriser og konflikter opstår, er nødhjælpsorganisationer nødt til at minde sig selv om, at vi med handicap er alle steder. I alle samfundslag, aldersgrupper og på tværs af landegrænser.

Derfor er min appel til de danske organisationer, der yder en stor og vigtig indsats i forbindelse med krigen i Ukraine, men også i resten af jeres indsatser ude i verden: Inddrag organisationer og mennesker med handicap i arbejdet med at identificere behov og barrierer, der måske står i vejen for, at jeres nødhjælp og humanitære indsatser inkluderer og når frem til flere mennesker med handicap. Den samme appel lyder, når eksempelvis genopbygningen af Ukraine skal i gang en dag.

Tak for jeres vigtige arbejde og lad os nu få inkluderet verdens største minoritet endnu mere i det danske udviklingssamarbejde og humanitære indsatser. Vi byder gerne på kaffe og dialog. Glædelig international handicapdag!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sif Holst

Næstformand, Danske Handicaporganisationer
voksenpædagogisk grunduddannelse (Roskilde Højskole 1997)









0:000:00