Facebook lukker ned for indsamlinger

STOP: Ny lovgivning får Facebook til at lukke for nye indsamlinger til mennesker i nød. Brancheforening kæmper for at holde funktionen i live for en stribe foreninger.

Ny lovgivning tvinger Facebook til at lukke ned for sin indsamlingsfunktion i Danmark.

"Vores indsamlingsværktøjer er effektive, og hjælpeorganisationerne har stor succes med dem. Vi står dog desværre i en situation, hvor vores værktøjer vil komme i konflikt med lovgivningen, og derfor slukker vi for dem midlertidigt," skriver Manager for Corporate Communications Peter Münster i et skriftligt svar til Altinget.

Christiansborg har ønsket at gribe ind over for ulovlige indsamlinger på sociale medier, og per første februar 2019 er det derfor Facebooks ansvar, at brugernes Facebook-indsamlinger er tilmeldt Indsamlingsnævnet. Det tager man konsekvensen af og lukker ned for indsamlingsfunktionen i Danmark.

Indsamlingsorganisationernes brancheforening, Isobro, glæder sig over den nye lov, men har samtidig forståelse for Facebooks reaktion.

"Vi har sådan set forståelse for, at Facebook ikke kan sikre sig, at alle, der samler ind via deres værktøj, har anmeldt det til Indsamlingsnævnet," siger sekretariatschef Mette Grovermann. 

Isobro kan ikke sætte tal på, hvor mange indtægter Foreningsdanmark går glip af, når Facebook om lidt lukker ned for indsamlinger. Men ngo'erne oplever kraftig vækst på området, og der derfor forsøger man nu at finde en løsning for sine medlemmer.

 "Vi kan ikke bare læne os tilbage og lade det her ske. Så vi har nu indledt en konstruktiv dialog med Facebook," siger Mette Grovermann.

 Kan du uddybe, hvilke løsninger der er i spil?

 "Nej, det er for tidligt. Men jeg kan bare sige, at begge parter er villige til at finde en løsning, og vi er nu ved at undersøge, om det kan lade sig gøre rent juridisk."

Facebook bekræfter, at der arbejdes intensivt på at finde en løsning for medlemmerne af indsamlingsorganisationernes brancheforening.

"Vi er i tæt dialog med Isobro om en løsning, så velgørende organisationer fortsat vil kunne samle penge ind fra deres støtter via Facebook. Vi håber, at den løsning kan være på plads inden sommer," skriver Peter Münster til Altinget.

Forrige artikel Flere danskere vil gå til spejder Flere danskere vil gå til spejder Næste artikel Direktører kæmper for fakta i socialpolitikken: Politikere baserer afgørende reformer på enkeltsager og mavefornemmelser Direktører kæmper for fakta i socialpolitikken: Politikere baserer afgørende reformer på enkeltsager og mavefornemmelser