Fonde spreder sig i forskningens fødekæde

FONDE: De private fonde fylder økonomisk mere og mere i dansk forskning. Samtidig breder fondene sig også i fødekæden fra den frie idedrevne forskning til innovationen.

De private fonde breder sig og præger flere og flere områder inden for forskningen i Danmark. <br>
De private fonde breder sig og præger flere og flere områder inden for forskningen i Danmark.
Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Mads Bang
Professor Thomas Sinkjær forskningdirektør i Villum Fonden mener, at de eksisterende finansieringsformer er pressede af mange dygtige ansøgere og lave succesrater. Derfor går fonden nye veje.
Professor Thomas Sinkjær forskningdirektør i Villum Fonden mener, at de eksisterende finansieringsformer er pressede af mange dygtige ansøgere og lave succesrater. Derfor går fonden nye veje.
Foto: PR-foto/Villum Fonden

Vi er sat i verden for at løse nogle problemer i det byggede miljø. Så må vi se, hvad skal der til, for at vi kan løse de problemer. Der kan både forskning og innovation være virkemidler.

Lennie Clausen
Programchef, Realdanias program "Innovation i byggeriet"
Fakta
Tæt på balance i midler

De private fonde har bevilliget 9,7 milliarder kroner til forskning, innovation og videregående uddannelse over en tre-årig periode fra 2012-2014.

De offentlige fonde uddelte 11,8 milliarder i samme periode.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

De seneste år har bevillingerne fra de private fonde nærmet sig det niveau, der hvert år sendes afsted fra de offentlige kasser til dansk forskning.

Samtidig udvikler de private fonde også nye initiativer og spreder sig i dele af forskningsfødekæden, hvor de ikke tidligere har gjort sig gældende.

Lige fra Realdania, som vil hjælpe med at gøre byggeforskning til produkter i byggeriet, til Villum Fonden, som har lanceret et frit forskningsprogram, hvor det nærmest er et krav at ideen skal være i den vilde ende af skalaen.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00