Fondsdirektør: Jeg er godt tilfreds med, at satspuljen er afskaffet

SATSNING: Der havde udviklet sig en usund kultur, hvor pengene i satspuljen blev fordelt alt for tilfældigt. Derfor er det godt, at puljen laves om, lyder meldingen fra direktøren for Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen.

"Der havde udviklet sig en historik for at sidde og sjakre rundt om bordet afhængig af valgkreds. Det er ikke en optimal måde at lave socialpolitik på," siger Søren Kaare-Andersen.
"Der havde udviklet sig en historik for at sidde og sjakre rundt om bordet afhængig af valgkreds. Det er ikke en optimal måde at lave socialpolitik på," siger Søren Kaare-Andersen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Carsten Terp Beck-Nilsson

Mens reformen af satspuljen har fået en blandet modtagelse hos de frivillige organisationer, er reaktionen klar og positiv hos en af de centrale spillere på socialområdet.

”Jeg er godt tilfreds med, at satspuljen er afskaffet,” lyder meldingen fra direktøren i Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen.

Fonden uddelte i 2018 godt 115 millioner kroner – heraf knap 50 millioner kroner til unge på kanten af samfundet. Det sker i stigende grad som en del af længerevarende indsatser, der løbende evalueres. Og netop mangel på systematisk opfølgning på bevillingerne fra satspuljen har længe været en torn i øjet på Søren Kaare-Andersen.

”Jeg er en stor tilhænger af mere permanente indsatser – kombineret med systematisk opfølgning. Og det har været svært at se, hvad der har været af systematisk opfølgning på satspuljen,” siger han.

Hvis vi skal arbejde seriøst med socialpolitik, skal det ikke være tilfældigheder og enkeltpolitikere, der afgør, hvor pengene skal hen.

Søren Kaare-Andersen
Direktør, Bikubenfonden

En usund kultur
I Søren Kaare-Andersens optik har der gennem årene udviklet sig en usund kultur omkring satspuljen.

”Der havde udviklet sig en historik for at sidde og sjakre rundt om bordet afhængig af valgkreds. Det er ikke en optimal måde at lave socialpolitik på. Det har ført til en meget tilfældig fordeling af pengene,” siger han.

Derfor har han i årevis advokeret for at forandre socialpolitikken.

”Hvis vi skal arbejde seriøst med socialpolitik, skal det ikke være tilfældigheder og enkeltpolitikere, der afgør, hvor pengene skal hen. De skal fordeles ud fra en viden om, hvad der virker,” siger Søren Kaare-Andersen.

På nuværende tidspunkt står det klart, at der fremover ikke skal tilføres nye penge til satspuljen årligt. Derimod skal der over tid opbygges en såkaldt reserve, der består af penge, som frigøres, når nuværende projekter udløber.

Hvordan pengene i reserven skal fordeles, er endnu uklart. Men Søren Kaare-Andersen har tillid til, at der kommer en god model.

”Det er altid en usikkerhed i denne verden, at vi ved, hvad vi har, men ikke hvad vi får. Men jeg har så meget tillid til vores politiske system og til embedsmændene, at jeg tror på, de finder nogle rigtig gode løsninger,” siger fondsdirektøren.

Han understreger dog, at forudsætningen for hans optimisme er, at pengene ikke forsvinder fra socialområdet.

”Det ville ændre hele min opfattelse af de ændringer, der nu er sat i gang,” siger Søren Kaare-Andersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Kaare-Andersen

Adm. direktør, Bikubenfonden
cand.polit. (Københavns Uni. 1983)

0:000:00