Fra fond til forsker: Novo-millioner skal styrke naturfag på skolerne

FONDE: I den forgangne uge har både forskning i medicinsk cannabis, udvikling af personlig kirurgi og et talentprogram på Københavns Professionshøjskole modtaget millionbeløb fra fonde. 

I sidste uge blev der uddelt fondsmidler til en række forskellige projekter. 

Vi starter hos Novo Nordisk Fonden, der har har bevilliget knap 28 millioner kroner til Københavns Professionshøjskole. Pengene skal bruges til et nyt talentprogram, der hedder 'Copenhagen Honours College’'

Her skal 15 særligt motiverede naturfagslærerstuderende årligt gennem et ekstra uddannelsestilbud, der skal gøre de dygtige studerende endnu skarpere til at undervise i naturfag. 

Naturfagene i folkeskolen har nemlig brug for et løft, og de dygtigeste naturfagsstuderende på læreruddannelsen skal derfor udfordres yderligere, siger Stefan Hermann, der er rektor på Københavns Professionshøjskole

"Det glæder mig utrolig meget, at Novo Nordisk Fonden med bevillingen styrker vores muligheder for at uddanne naturfagslærere med særlige kompetencer og øge motivationen for naturfagene blandt elever i grundskolen," siger Stefan Hermann i en pressemeddelse

For at opbygge viden om erfaringerne fra talentprogrammet vil en del af bevilligen blive brugt til at forskning, der relaterer sig til programmet. 

Millionbeløb til forskning i medicinsk cannabis 
Forskning i medicinsk cannabis har også fået forskningsmidler i den forgangne uge. 

To forskningsprojekter har modtaget fem millioner kroner til forskning i erfaringer med medicinsk cannabis. Pengene er tildelt fra en pulje, der er afsat af Folketingets satspuljepartier. 

De finder det nemlig nødvendigt, at forsøg med udleveringen af medicinsk cannabis suppleres med videnskabelig opsamling af erfaringer med forsøget. 

Det er overlæge Søren Sindrup fra Neurologisk afdeling på Odense Universitetshospital, der har modtaget satspuljemidler til et projekt om smertelindring ved neuropatiske smerter. 

Overlæge Kristina Bacher Svendsen fra Neurologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital har også fået del i midlerne. De skal bruges til et projekt om neuropatiske smerter og spasticitet hos henholdsvis patienter med multiple sklerose og patienter med rygmarvsskade. 

Udvikling af personlig kirurgi
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) har ligeledes uddelt millioner til et forskningsprojekt indenfor det sundhedsfaglige felt. 

Læge, ph.d. Steven Andersen har nemlig modtaget 1.356.207 kroner til et forskningsprojekt, der skal udvikle kirurgens svar på den personlige medicin.

Forskningsprojektet skal forske i brugen af patient-specifik simulationstræning inden for ørekirurgi. Dernæst skal Steven Andersen undersøge, hvilken effekt det har på kirurgens forberedelse, præstation, de kirurgiske resultater og på komplikationsraten.

Forrige artikel Campingvogne, Facebook og politikerinddragelse: Når lokalområdet fornys, må civilsamfundet høres på nye måder Campingvogne, Facebook og politikerinddragelse: Når lokalområdet fornys, må civilsamfundet høres på nye måder Næste artikel Genvalgt: Coop-formand modstår stormvejr Genvalgt: Coop-formand modstår stormvejr