Hjemløse vil også have en Danmarks Indsamling

TV-SHOW: En række organisationer arbejder på en tv-indsamling til fordel for hjemløse og socialt udsatte. Når der ikke er politisk vilje til at løse problemerne, må civilsamfundet træde til, siger hjemløserepræsentant.

Hjemløs sover på gaden på Vesterbro i København 16.januar 2016, hvor frosten har bidt sig fast.
Hjemløs sover på gaden på Vesterbro i København 16.januar 2016, hvor frosten har bidt sig fast.Foto: Jens Astrup/Scanpix
Lasse Lange

Hvorfor skal de store indsamlingsshows på tv nærmest altid gå til formål ude i den store verden, når vi i Danmark har flere og flere nødlidende mennesker?

Det spørgsmål stiller organisationer som Kirkens Korshær, Frelsens Hær og de hjemløses organisation, Sand, sig selv her to uger før Danmarks Indsamling for 10. gang ruller over skærmen på DR1 – denne til støtte for fattige i Afrika og Fjernøsten.

Derfor har de så småt begyndt forarbejdet til det, de håber kan blive en Danmarks Indsamling til støtte for hjemløse og Socialt Udsatte i Danmark.

“Vi vil gerne lave en Danmarks Indsamling, der går til Danmark,” siger informations- og forvaltningschef i Frelsens Hær Lars Lydholm til Altinget.

Vi vil gerne lave en Danmarks Indsamling, der går til Danmark.

Lars Lydholm
Informations- og forvaltningschef, Frelsens Hær

Også de hjemløses interesseorganisation, Sand, mener, at en tv-indsamling til fordel for hjemløse i Danmark ville være på sin plads.

“Et stort indsamlingsshow vil forhåbenligt give en mere nuanceret debat og en større opmærksomhed og synlighed omkring hjemløse,” siger Ask Svejstrup, sekretariatsleder i Sand.

Ungarn, Biafra og Haiti
Traditionen med at lave store velgørenhedsindsamlinger på dansk fjernsyn tog, ifølge Information, sin begyndelse i 1957, hvor Danmarks Radio tre lørdage i streg transmiterede fra Ungarnshjælpens show i Radiohusets Koncertssal.

Med Sejr Volmer Sørensen, Erik Bach og Arne Honoré som værter, kendisoptræden fra blandt andre Dirch Passer og støtte fra Valo, Toms Fabrikkerne og Philips lykkedes det at indsamle fire millioner kroner til ungarerer, der var nødlidende ovenpå Sovjets invasion.

Siden er der blevet sendt mange indsamlingsmillioner gennem statsradiofoniens telefonsluser og sms-systemer med henblik på at hjælpende sultende i Afrika, tsunamiens ofre i Asien og den såkaldte luftbro til Biafra i Nigeria. De seneste mange år er indsamlingerne ofte blevet samsendt med konkurrenterne fra TV 2 til støtte for fattige, syge, nødlidende og ofre for naturkatastrofer og krig, ofte i den tredje verden.

Siden begyndelsen af 00’erne er mange indsamlinger blevet afholdt i en fast ramme – først under overskriften DM i Indsamling og siden 2007 som Danmarks Indsamling. Rekorden blev sat i 2010, hvor et indsamlingsshow på DR og TV 2 rejste godt 130 millioner kroner til deling mellem afrikanske kvinder og det jordskælvsramte Haiti.

Et supplement til Afrika
Hjemløseorganisationerne understreger, at de ikke ønsker at angribe indsamlinger til fordel for den tredje verden. Men de mener, at et indsamlingsshow til fordel for socialt udsatte herhjemme vil være et rimeligt supplement.

“Der er ikke spor i vejen med de indsamlinger til fordel for udlandet, som man laver i dag,” siger Lars Lydholm fra Frelsens Hær, der heller ikke kan se problemer med sygdomsindsamlingsshows som Knæk Cancer.

“Men der mangler noget på markedet i den forstand, at der jo også er store sociale problemer i Danmark. Fattigdommen stiger og antallet af hjemløse er steget de senere år.”

Men selv om der er nød i Danmark, så står den jo ikke mål med den nød, man ser i eksempelvis Afrika. Er det ikke rimeligt, at man fokuserer kræfterne der?

“Selvfølgelig er nøden forskellig i Danmark og Afrika, og jeg har intet imod, at man samler ind til Afrika, for der er et behov der, der er på en anden skala end i Danmark. Men der er også behov for fokus på Danmark. Som det er lige nu, med det kolde vejr, er det nok værre at lægge sig til at sove i Danmark end i Afrika,” siger Lars Lydholm fra Frelsens Hær.

Han er opmærksom på, at man måske nok kan komme længere for pengene i den tredje verden. Alligevel kan man nå langt med at hjælpe hjemløse og socialt udsatte i Danmark, hvis man kan indsamle 50-100 millioner kroner, som har været niveauet for Danmarks Indsamling de senere år,.

“Man vil kunne gøre en ret stor forskel i Danmark. For 10-20 kroner kan man servere et varmt måltid mad, og en ekstra seng at sove i koster måske i omegnen af 100 kroner per nat.”

Det handler dog ikke kun om penge og den umiddelbare mulighed for at bruge dem til at hjælpe flere.

“Der også er social nød i Danmark. Der er et Danmark, som mange ikke kender til. Og et stort indsamlingsshow ville være en måde at gøre opmærksom på det og skabe politisk bevidsthed om det,” siger Lars Lydholm.

Egentlig et politisk ansvar
Ifølge den seneste opgørelse fra SFI er der cirka 6.100 hjemløse i Danmark, hvilket er en stigning på 23 procent over seks år. Og det er netop den foruroligende udvikling, der gør, at det er på sin plads med en hjemløseindsamling på tv, mener de hjemløses organisation, Sand.

“Egentlig er det ikke noget, man bør lave en indsamling til. Det er et politisk problem, som stat og kommuner bør løse. Men det er der tilsyneladende ikke politisk vilje til. Derfor må civilsamfundet træde til,” siger Ask Svejstrup, sekretariatschef i Sand.

Han siger, at han ikke er så interesseret i de kolde kontanter, en indsamling kan kaste af sig.

“Det er klart, at der er nogle kirkelige organisationer, der er interesserede i at realisere nogle våde drømme om at bygge flere herberger. Det er fint nok. Men i Sand er vi ikke interesserede i pengene. Vi er interesserede i det budskab, der kommer ud om, hvad hjemløshed er, hvordan hjemløshed skal forstås, hvad vi skal gøre ved det, og hvem der har ansvaret for det.”

“Man skal skabe opmærksomhed omkring det, at der er tale om et helt bevidst politisk valg. Når man nedsætter kontanthjælpen for unge, så skaber man en hel generation af hjemløse.”

Selv om Ask Svejstrup og hans organisation, Sand, altså ikke vil lægge billet ind på overskuddet fra et eventuelt indsamlingsshow, så har han alligevel en holdning til, hvad pengene bør gå til.

“Jeg vil gå i brechen for, at man gør noget fuldstændig utraditionelt. Noget, som stat og kommune normalt ikke ville finansiere,” siger Ask Svejstrup.

Han peger på selvbyg-projekter, hvor håndværkere tager hjemløse under vingerne i en form for mesterlære og hjælper dem med at bygge en skæv bolig.

“Det skal være nye projekter, der går nye veje. Det kunne også være et hospice eller et refugium for hjemløse. Folk, der har behov for at komme langt væk fra gaden, stoffer og alkohol og bare sidde ved en sø og fiske. Det har vi heller ikke.”

Han advarer mod at tro, at et indsamlingsshow kan løse problemerne med hjemløse.

“Forhåbenlig kan man vise en vej. Der var 500 millioner kroner i hjemløsestrategien, der rullede over landet for nogle år siden, og den gjorde ikke den store forskel. Men den afprøvede nogle metoder og gav nogle nye redskaber, som man kunne tage med videre. Det samme kan man gøre sig forhåbning om her. Man kan lave et prestige- eller modelprojekt, som kan give os nogle nye retninger til at løse hjemløseproblematikken,” siger Ask Svejstrup

Flere kilder understreger over for Altinget, at planerne om et tv-indsamlingsshow er på et tidligt stadie, hvor der indtil videre alene foregår relativt uformelle drøftelser. Skal det lykkes at stable et indsamlingsshow på benene til fordel for hjemløse og socialt udsatte kræver det desuden, at en tv-station, såsom DR1 eller TV 2, vil samarbejde og transmittere udsendelsen. I den forbindelse ventes public service-rammerne, der begrænser tv-stationernes mulighed for at lave indsamlinger, at være en forhindring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ask Svejstrup

Sekretariatsleder, Sand (De hjemløses Landsorgnisation)
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00