Sådan endte slaget om tipsmillioner: Flertal i DUF-ledelsen vandt i lotto

STATUS: Størstedelen af organisationerne i ledelsen af Dansk Ungdoms Fællesråd har fået mere i støtte som følge af nye tilskudsregler. Det tyder på, at man har lavet et system for egen vindings skyld, lyder kritikken. DUF's formand kalder opgørelsen manipulation med tal.

"Præmisserne for jeres udregning er simpelthen lodret forkerte," siger formanden for DUF, Kasper Sand Kjær. 
"Præmisserne for jeres udregning er simpelthen lodret forkerte," siger formanden for DUF, Kasper Sand Kjær. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Frederik Lange

En ny model for fordeling af tipsmidler har været særligt økonomisk fordelagtig for de organisationer, der udgør en stor del af ledelsen af Dansk Ungdoms Fællesråd.

Man kan sige, at et flertal er blevet tilgodeset af reglerne. Men på den anden side kan man jo sige, at det ville have været værre, hvis et mindretal i ledelsen havde tilgodeset sig selv.

Bjarne Ibsen
Professor, SDU

12 ud af de 16 organisationer i ledelsen af DUF – også kaldet styrelsen – har fået en højere stigning i tipsstøtten end den gennemsnitlige modtager af DUF's støttekroner. Det viser en gennemgang af støtten foretaget af Altinget.

Fakta
Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) er en paraplyorganisation, som repræsenterer mere end 70 ungdomsorganisationer. Blandt medlemmerne er spejderbevægelsen, politiske ungdomsorganisationer samt sociale og kirkelige organisationer.

Ledelsen består af en styrelse på 17 personer, som vælges af DUF's medlemsorganisationer.

DUF fordeler årligt 120 millioner kroner fra tipsmidlerne til samfundsengagerende og demokratiserende aktiviteter i danske ungdomsorganisationer.

Det hævede tilskud er udløst af de ændringer i DUF's tilskudsmodel, som samtlige medlemmer af DUF's ledelse – med undtagelse af Ungdommens Røde Kors – stemte igennem efter en ophedet debat i starten af 2016. 

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00